Avenç per acabar amb la resistència del càncer de pulmó als nous tractaments

És un descobrimet d'abast mundial fet per l'Institut Català d'Oncologia de Girona

Investigadors de l'Institut Català d'Oncologia de Girona han descobert una molècula que podria acabar amb la resistència que presenten el 15% dels pacients de càncer de pulmó als nous tractaments en píndoles després de mesos de tractament. Es tracta d'un component natural, present en la carxofa i el cardo mariano, que combinat amb fàrmacs com l'erlotinib o el gefitinib pot arribar a revertir aquesta resistència al tractament i que aquest torni a ser efectiu per combatre la malaltia.

De moment, s'ha fet amb cèl·lules animals i s'estan seguint els passos per poder fer l'assaig clínic amb pacients a finals del 2014. Cada any es detecten 200 nous casos de càncer de pulmó a la demarcació de Girona. La investigació que ha permès descobrir aquesta molècula, batejada com a silibinina, se centre en l'estudi dels mecanismes que permeten als tumors de pulmó fer-se resistents als fàrmacs i com es pot revertir per tal que els tractaments tornin a combatre la malaltia. Han fet falta tres anys per arribar fins aquí, segons ha explicat el coordinador del Laboratori de Recerca Translacional de l'ICO de Girona, Javier Menéndez.

Durant aquest temps, la recerca s'ha centrat en el 15% de pacients de càncer que mostren resistència als nous tractaments, administrats amb píndoles i no per quimioteràpia, i que tenen el que es coneix com a mutació activadora del EGFR (Epidermial Growth Factor Receptor) que fa que el tractament deixi de ser eficient al cap d'uns deu mesos.

Segons ha explicat Menéndez, la investigació s'ha concentrat en esbrinar per què algunes de les cèl·lules cancerígenes canvien d'identitat fins al punt que es tornen "invisibles" i per tant no es poden combatre amb el tractament mèdic, un moment "molt perillós" perquè deixa de ser efectiu i el càncer de pulmó avança. Els resultats de les proves fetes amb cèl·lules animals han estat prometedors, ja que els investigadors han descobert la molècula que podria evitar que les cèl·lules deixin de fer-se "invisibles" i per tant que el tractament torni a funcionar.

El següent pas és poder fer l'estudi clínic amb un centenar de pacients per veure si es manté aquesta efectivitat i veure en quina dosi s'ha d'administrar la molècula, que es troba en aliments com ara la carxofa i el cardo mariano, juntament amb fàrmacs com l'erlotinib o el gefitinib. La previsió, segons ha explicat el responsable de la investigació, Joaquim Bosch, és que l'estudi amb pacients es pugui fer a finals del 2014 un cop superats tots els passos a seguir. Si s'assoleix aquest termini, es podrien tenir resultats finals al cap de tres anys.

De forma paral·lela, ja hi ha un laboratori farmacèutic de fora de Catalunya que estaria interessat en produir el fàrmac per administrar aquesta molècula a través d'un producte natural. Calculen que farà falta una inversió d'uns 250.000 euros i que si acaba sortint al mercat tindrà un cost baix.

Una investigació gironina d'abast mundial

Aquest descobriment és un avenç de caràcter mundial, ja que és la primera vegada que s'identifica aquesta molècula. L'investigador Javier Menéndez ha subratllat la importància de que s'hagi descobert a Girona, una zona amb menys capacitat d'investigació si es compara amb altres capitals com Barcelona, i també que ha estat possible gràcies a les aportacions de particulars. I és que aquesta investigació ha comptat amb un ajut a la recerca de la Fundació Roses Contra el Càncer. Recentment, també ha rebut una beca per a Investigadors Novells en Grups Emergents de 15.000 euros per als pròxims dos anys, concedida el mes passat per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) a partir de donacions ciutadanes.

En un futur s'haurà de veure si el fàrmac pot millorar l'efectivitat dels tractaments del 85% de pacients restants que pateixen càncer de pulmó i que no tenen el que es coneix com a mutació activadora del EGFR, així com dels malalts de càncer de colon i de mama, ja que presenten similituds.

El càncer de pulmó és la primera causa de mort per càncer en els homes i la quarta en dones a l'estat espanyol. Cada any es diagnostiquen 20.000 nous casos a l'Estat i 200 a la demarcació de Girona.