El 5è Ingràvid transforma la Rambla de Figueres en un aparador d'art contemporani

El festival comença aquest divendres i s'allargarà fins diumenge

Una any més la Rambla de Figueres s'ha transformat per acollir una nova edició, la cinquena, del festival de Cultura Contemporània de l'Empordà, l'Ingràvid. La nova edició del certamen, que enguany arriba amb 20 propostes de diferents disciplines, aposta pel públic familiar amb l'objectiu d'acostar l'art contemporani als més petits amb propostes divertides i alhora pedagògiques. Per això, ja aquest matí diverses escoles s'han acostat al centre de Figueres per visitar les instal·lacions del festival, el que ha suposat el tret d'inici del certamen que s'allargarà fins diumenge i que aquesta nit, a les vuit, té un dels seus plats forts amb una taula rodona que tractarà l'estat de la cultura a Catalunya.

Prop de 200 escolars de Figueres han pogut descobrir aquest matí la diversió a través de l'art i la cultura contemporanis a les visites guiades per les instal·lacions del Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà INGRÀVID 2013 (www.festivalingravid.com) que se celebra al llarg d'aquest cap de setmana a Figueres. La Rambla acull les activitats d'aquest festival que per cinquè any consecutiu vol apropar la cultura contemporània a tothom.


Els visitants han pogut jugar amb el videojoc interactiu Cadenes humanes, creat a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, descobrir cigarretes que repten pels arbres en una instal·lació de l'artista noruega Virg, posar-se al lloc dels seus pares al projecte Virtual Family de l'artista berlinès The Wa o observar els enginys de l'empresa madrilenya Ultra-Lab, que es dedica als usos creatius de les noves tecnologies: una impressora 3D que fabrica objectes, una càmera que escaneja persones i en fa el motlle o aplicacions que converteixen fruites en instruments musicals.

El programa s'encetarà aquesta tarda amb el debat Què passa amb la Cultura a Catalunya? amb representants de tots els sectors culturals del país, entre els que ja han confirmat la seva assistència la presidenta de l'Associació de professionals de Catalunya de la Gestió Cultural (APGCC), Carme Sais; el president de l'associació de crítics d'art de Catalunya (AACC), Joan Mª Minguet Batllori; la vicepresidenta de l'Associació professional de Dansa de Catalunya (APdC), Gemma Calvet; el codirector de la sala La Mirona de Salt i director de RGB, Xavier Fortuny, en representació de l'àmbit de la música; el crític de circ i soci fundador de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) Jordi Jané; i el vocal de l'Associació d'Artistes visuals (AAVV), Blai Mesa.

Entre les propostes per al públic familiar, que tindran lloc dissabte 9 i diumenge 10, destaquen una conferència interactiva Magnètica Ingravidesa de l'escriptor i divulgador científic Marc Boada, més conegut com a presentador del programa Què, qui, com? del Canal 33, que se centrarà en l'experimentació de la ingravidesa física (dissabte 9 a les 16.00h), així com un taller de dibuixos animats amb la reconeguda directora de videoclips Lyona (Love of Lesbian, Amaral, Els Pets, Sidonie...) o un Sopar en Positiu (dissabte 9 a les 21.00h) a la Domo, la gran cúpula, centre neuràlgic del festival, amb el geògraf i professor de l'UB, Martí Boada, que donarà una perspectiva científica als incendis de l'Empordà de
fa un any.

L'Orchestra Fireluche, presentant el seu darrer disc Tants caps tants joguets, acompanyats de Pau Riba i d'Agnès Fuster (Aquitamxé) serà el plat musical de dissabte (17.00) que acabarà amb una xocolatada en favor de l'Associació Contra el Càncer. La música també hi serà present diumenge amb una curiosa col·laboració entre el poeta Enric Casasses i la formació tarragonina Don Simon y Telefunken (17.30h) que finalitzarà amb una castanyada.