Quinze restaurants gironins se sumen a la campanya contra el malbaratament alimentari

Es presentaran menús amb ingredients descartats per conscienciar la població

A la demarcació de Girona, una quinzena de restaurants i escoles d’hostaleria participen enguany a la campanya “Aprofitem els aliments”, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Entre els establiments hi ha el Can Roca d’Esponellà, l’Escola d’Hostaleria de Figueres - Institut Olivar Gran, el Restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri, l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, l’Hostal dels Ossos d’Olot, Carles Antoner de Lladó, l’Hotel Casamar de Palafrugell, S’ha Acabat el Bròquil de Campdevànol, la Fonda Xesc de Gombrèn, el Ditifet Restaurant de Girona, l’Institut Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar, el Restaurant El Brot de Vilavenut, el Rebost de Can Moragues de Riudarenes i el Quinze Ous Restaurant de Girona. Tots ells oferiran cuina d’aprofitament dins la proposta Gastrorecup.

En total, més de 60 restaurants d’arreu de Catalunya prendran part en aquesta quarta edició, que es durà a terme entre setembre i octubre. L’objectiu és conscienciar la ciutadania sobre la importància de prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari. La xifra de participants suposa un rècord i confirma l’èxit d’aquesta iniciativa.

“Prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris és una responsabilitat compartida. Cada petit gest individual per aprofitar millor el que mengem i evitar que es llencin aliments en bon estat genera un impacte positiu tant a escala local com global. Sumant esforços podem transformar la manera en què valorem els aliments i avançar cap a una consciència col·lectiva més sostenible en els àmbits ambiental, social i econòmic”, ha destacat el conseller Òscar Ordeig en la presentació.

Aquesta edició es consolida com un esdeveniment de referència en la conscienciació ciutadana. Inclou activitats com els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que enguany se celebrarà a Vic. La campanya compta amb la col·laboració de la Fundació Banc dels Aliments, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, entre altres entitats, i coincideix amb la commemoració del 29 de setembre, Dia Internacional contra el Malbaratament Alimentari establert per les Nacions Unides.

També s’hi sumaran activitats en el marc de les festes de la Mercè, en col·laboració amb l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, i en la Fira de Sant Miquel de Lleida, on es posarà en valor la cuina tradicional catalana com a model de gastronomia sostenible.

Durant la presentació, celebrada al Palau Robert, es va reconèixer la tasca dels restauradors que han impulsat el moviment Gastrorecup des de fa quatre anys: la xef Ada Parellada (Semproniana, Barcelona), Albert Marimon (La Cava de Tàrrega), Lluc Quintana (Can Xapes, Cornellà del Terri) i Albert Guzmán (Restaurant Albert Guzmán, la Ràpita). També es va retre homenatge a empreses agroalimentàries que col·laboren aportant aliments recuperats.

La campanya s’articula en tres eixos principals: els àpats Gastrorecup (del 30 de setembre al 31 d’octubre) amb més de 60 restaurants; la 5a Marató #JoEspigolo (4 d’octubre), amb espigolades simultànies arreu del país que l’any passat van permetre recuperar més de 12.000 kg d’aliments, i el Gran Dinar d’Aprofitament (5 d’octubre) a Vic, que reunirà unes 400 persones amb un àpat gratuït elaborat amb productes recuperats pel col·lectiu Osona Cuina.

La jornada inclourà tallers, activitats de cuina en directe i una parada de fruites i verdures espigolades. En paral·lel, s’ha inaugurat l’exposició itinerant “Espigolar per transformar”, organitzada per la Fundació Espigoladors, per sensibilitzar sobre la necessitat de prevenir el malbaratament i valorar el paper del sector agrícola dins el sistema alimentari.