Girona prepara un pla financer pels més de 8 MEUR de les desigualtats i la sentència del garatge Forné

L'Ajuntament millora vuit punts l'execució de les inversions durant el 2024

L’Ajuntament de Girona prepara un pla econòmic financer per afrontar els més de 8 milions d’euros (MEUR) que han costat la sentència del garatge Forné i les reclamacions per les desigualtats retributives. La tinenta d’alcaldia Sílvia Aliu ha explicat que, en espera d’acabar de tancar els comptes del 2024, encara que s’hagin acomplert les regles de despesa, no s’assolirà l’estabilitat pressupostària. Per això, el consistori tirarà endavant aquest pla per quadrar els comptes. De fet, ja s’ha acollit al Fons Impulsa i ha reservat diferents partides per encarar-lo. D’altra banda, la tinenta d’alcaldia ha subratllat que, durant l’any passat, el consistori va millorar en vuit punts l’execució de les inversions, que van situar-se en el 47,14%.

Tot i que la fotografia final del pressupost del 2024 no es tindrà fins al 30 de març, l’Ajuntament de Girona ja ha presentat una primera liquidació dels comptes de l’any passat. La tinenta d’alcaldia i regidora de Recursos i Atenció a la Ciutadania ha subratllat que els comptes estan sanejats en termes de solvència, que es fan els pagaments en els terminis establerts i que l’endeutament és baix. En concret, aquest últim se situa en el 0,34, “molt per sota d’allò permès”.

En global, l’execució del pressupost de l’any passat se situa en el 72,43% (164,88 MEUR), un percentatge que puja fins al 77,44% (176,28 MEUR) si s’hi suma part del pagament de les desigualtats retributives i la liquidació de les factures del contracte d’escombraries. “Per raons tècniques aquests dos impactes no s’han incorporat i es comptabilitzaran el 2025”, ha precisat Aliu.

De totes les xifres, la tinenta d’alcaldia ha volgut fer incís en l’execució de les inversions, que va millorar en vuit punts i va situar-se en el 47,14% (el 2023, havia estat del 39,13%). Això suposa un import de 23,38 milions. Aliu també ha destacat que això situa Gironaper damunt de la mitjana dels ajuntaments catalans”, que el 2023 era del 40,59%.

Pla econòmic financer

La tinenta d’alcaldia ha admès que, tot i que l’Ajuntament de Girona ha acomplert les regles de despesa, el consistori no assolirà l’estabilitat pressupostària. Això es deu a l’impacte de la sentència del garatge Forné i el pagament de les desigualtats retributives, que sumen més de 8 milions d’euros (uns 2,4 per a la indemnització del garatge i uns 5,8 per als treballadors).

Per això, Aliu ha explicat que l’Ajuntament de Girona haurà de desplegar un pla econòmic financer per recuperar l’equilibri pressupostari. Quan el pla s’activi —i sigui aprovat pel ple—, el consistori disposarà d’un termini de dos anys per quadrar els números.

Per fer-hi front, s’ha acollit a dos Fons Impulsa per valor d’uns 4 MEUR. A més, ha previst un superàvit d’uns 700.000 euros i ha reservat 4 milions més dels comptes de l’any passat per pagar les desigualtats retributives. “Amb això, resoldrem dos temes històrics que l’Ajuntament havia d’afrontar”, ha destacat Aliu.

Sílvia Aliu ha explicat que, encara que tot apunta que caldrà desplegar aquest pla econòmic financer, fins a finals de març no se’n tindrà la certesa. Llavors s’incorporaran els comptes de les societats mercantils i els ens que depenen del consistori (com Trargisa, TMG, La Sopa, el Patronat El Call, el Museu del Cinema, l’Auditori-Palau de Congressos, Fira de Girona i l’escola de música).

Més activitat econòmica

Per últim, la tinenta d’alcaldia ha subratllat que els comptes del 2024 també reflecteixen un augment de l’activitat econòmica a la ciutat. Han augmentat els ingressos per l’Impost de les Activitats Econòmiques (IAE), un tribut que paguen les empreses que facturen més d’1 MEUR.

A més, la tinenta d'alcaldia ha destacat que la majoria de la ciutadania paga els tributs a termini. En el cas dels impostos, aquest percentatge se situa en el 93% i en el de les taxes, en el 90%.

Finalment, Aliu ha reiterat que l’Estat ha de millorar el finançament dels municipis. “Els ajuntaments hem de fer malabars per quadrar els comptes i cada vegada hem d’oferir més serveis”, ha dit. També ha reclamat al govern espanyol que tiri endavant millores amb la llei de contractes per reduir la burocràcia.