El Govern no preveu crear el Parc Natural de l'Estany de Banyoles

Santi Vila ha avançat que esperen augmentar la dotació pressupostària dedicada a polítiques de protecció mediambiental

El conseller ha reiterat que durant aquesta propera tardor compareixerà davant del Parlament de Catalunya per explicar i detallar l'informe estratègic que estan elaborant des del Govern on es mostra la voluntat d'ampliar tres espais protegits catalans: el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el dels Ports. En aquest sentit, Vila ja ha avançat que dins d'aquest pla per als propers anys el Departament no té previst reconèixer amb el títol de parc natural la zona de l'estany de Banyoles. Un salt qualitatiu que porten reivindicant des de fa anys diversos organismes i entitats de la comarca.

En concret, les veus des del territori es van tornar a aixecar ara fa pocs dies quan el mateix conseller Vila va anunciar la creació d'un nou parc natural, el de les Capçaleres del Riu Ter i Freser. Va ser llavors quan el president del Consorci de l'Estany, Salvador Ros, va lamentar el "canvi de prioritats" del Govern i la manca d'atenció cap a la comarca del Pla de l'Estany. I és que el 14 de desembre del 2011, la comissió de Territori i Sostenibilitat va aprovar, per unanimitat, una resolució que instava al Govern a redactar un projecte de llei per crear el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles, un any abans que el conseller d'Agricultura es comprometés a impulsar la creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Tot i això, aquest dijous el conseller de Territori i Sostenibilitat ha estat ferm i contundent. "En aquests moments no contemplem declarar l'entorn de Banyoles parc natural", ha assegurat. Segons Vila, hi ha alguns "elements acadèmics i científics" que no ho recomanen i ha insistit que encara "s'ha de parlar molt" per tirar endavant el projecte. "També caldria revisar els límits territorials de la proposta inicial i caldria incorporar-hi els requisits que han de complir els parcs i que donen prestigi a aquests espais", ha afegit. Segons Vila, cal ser "exigents i rigorosos" a l'hora d'atorgar aquests reconeixements perquè sinó s'estaria "banalitzant i perjudicant allò que diguem que és el que més valorem".

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 13ª edició de la 'Internacional Summer School on the Environment (ISSE 2013)' que està organitzada des del Consorci del Ter i l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) que porten per títol 'El repte de la gestió dels espais naturals protegits en el context actual' i que s'emmarquen el projecte europeu LIFE+Natura. Vila ha participat conjuntament amb el president del Consorci i alcalde de Ripoll, Jordi Munell, la rectora de l'UdG, Anna Maria Geli, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont i la directora del grup de recerca de Medi Ambient i Tecnologies de La Informació Geogràfica, Anna Ribas. L'acte d'inauguració ha aplegat a unes 50 persones.

Un esdeveniment que el conseller ha aprofitat per remarcar que el Govern està treballant per augmentar les ajudes i recursos econòmics destinats a la protecció del medi ambient i dels espais naturals. "Hem passat un bienni negre, la crisi ha afectat tots els sectors però estem al final i esperem que l'any 2014 sigui un punt d'inflexió en aquest sentit", ha anunciat. En aquesta línia, el conseller ha ressaltat que protecció mediambiental no és un terme contraposat amb activitat econòmica. "La lluita entre les dues coses és falsa, cal reflexionar sobre com lligar els dos termes sense convertir-nos en una societat de mercat i amb el compromís pressupostari que destinarem més recursos per aquestes mena de polítiques", ha comentat. Per Vila, la protecció és clau "per poder promocionar el turisme" en aquesta mena d'espais i zones.

El Consorci els vol fer canviar de parer

El Consorci de l'Estany de Banyoles no perd l'esperança. Després de conèixer que el Govern "no contempla" crear el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles, el president del Consorci de l'Estany, Miquel Noguer, ha assegurat que espera poder parlar properament amb el conseller de Territori, Santi Vila, per "reconduir" la situació.

"No és una bona notícia però hem de parlar-ne i posar-nos a treballar de valent", ha assegurat. Noguer ha acceptat que cal repensar els límits del parc, tal i com explicava Vila, i ha comentat que en les properes setmanes es reunirà amb la directora general de Política Ambiental per intentar convèncer el Govern i tirar endavant el projecte.