El Pla de l'Estany reclama el seu parc natural

Territori i Sostenibilitat està elaborant un informe estratègic per prioritzar i calendaritzar-los

L'anunci de creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser ha generat malestar al Pla de l'Estany. El president del Consorci de l'Estany, Salvador Ros, ha lamentat que el Govern hagi "canviat les prioritats" i relegui a un segon pla la protecció de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles.

"Fins ara ens deien que no es podien crear nous parcs perquè no hi havia recursos, però resulta que per a alguns sí n'hi ha", ha lamentat Ros que admet que l'anunci de creació del parc natural al Ripollès ha estat una "sorpresa desagradable".

El Departament de Territori i Sostenibilitat està elaborant un informe estratègic per prioritzar nous parcs naturals, entre els quals hi ha el de l'estany.

El 14 de desembre del 2011 la comissió de Territori i Sostenibilitat va aprovar, per unanimitat, una resolució per instar el Govern a redactar un projecte de llei per crear el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles. El 23 de març de l'any següent, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, es va comprometre a impulsar la creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Les dues propostes per crear espais naturals protegits nous a les comarques gironines arribaven en un moment de crisi econòmica que feia difícil poder impulsar la protecció de nous paratges. Aquest cap de setmana, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar que començaven els tràmits per crear el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. La intenció és tenir-lo enllestit abans no acabi aquest mandat, però de moment encara és aviat per saber quina serà la dotació econòmica del nou parc.

L'anunci de creació del parc natural del Ripollès ha caigut com un gerro d'aigua freda al Pla de l'Estany. El president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, creu que el Govern ha "canviat les prioritats" i ha decidit de forma unilateral fer passar per davant de l'Estany de Banyoles les Capçaleres del riu Ter i el Freser.

Salvador Ros ha recordat que des dels ajuntament involucrats en el Consorci de l'Estany -Porqueres, Banyoles i properament esperen que també s'hi afegeixi Fontcoberta- sempre han defensat que la figura del parc natural és la idònia per preservar la riquesa natural al voltant de l'Estany de Banyoles. "Hi ha una proposta molt treballada i el procés esta molta avançat, per això la decisió del Govern ha estat una sorpresa", ha afirmat Ros.

El president del Consorci de l'Estany ha recordat que van elaborar cinc propostes sobre els àmbits a incloure en el parc natural que van des de la més reduïda, que ocupa els municipis de Banyoles, Porqueres i Fontcoberta fins a una cinquena "macroproposta" que uniria la conca lacustre amb les muntanyes de Rocacorba fins a tocar el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Amb aquesta feina feta, esperaven començar a treballar en la proposta definitiva amb el Govern per aconseguir anar fent passes per tenir tots els tràmits enllestits tan bon punt hi hagués dotació econòmica. "Sobta que en aquests moments de retallades i ajustos en tots els parcs i consorcis, s'anunciï que se'n creïn de nous", ha lamentat Ros.

Informe estratègic

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que el parc natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles no ha desaparegut del llistat de prioritats a protegir. Fonts del Departament ha indicat que estan treballant en un informe estratègic que servirà per analitzar, prioritzar i posar calendari a les diferents propostes de creació de parcs naturals arreu del país, entre els quals hi ha el de l'estany de Banyoles.

El motiu pel qual han decidit començar pel parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser és, exposen, perquè és una reivindicació que s'arrossega des dels anys 90 i perquè compta amb la unanimitat del territori afectats, 12.500 hectàrees de vuit municipis diferents. Fonts del Departament indiquen, però, que això no vol dir que el parc natural de l'Estany de Banyoles no s'acabi fent.

La intenció és tenir enllestit aquest informe estratègic en pocs mesos i que el conseller Santi Vila el presenti al Parlament.