Noguer assegura que ja treballa per la creació del Parc Natural de l'Estany

L'alcalde de Banyoles es reunirà en les properes setmanes amb la Directora General de Política Ambiental

L'anunci de creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser ha generat malestar i polèmica al Pla de l'Estany. Tant és així que aquest dimecres l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha comparegut en roda de premsa per explicar el seu posicionament al voltant de la qüestió i respondre a les crítiques del grup municipal d'ICV que l'ha acusat de "no complir amb les seves responsabilitats" a l'hora defensar la protecció de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles davant "el canvi de prioritats del Govern".

En aquest sentit, Miquel Noguer, ha restat importància a les crítiques del regidor ecosocialista al que ha acusat d'actuar amb "deslleialtat" perquè en cap moment, ha afegit, s'ha posat en contacte amb ell per conèixer la seva opinió abans de criticar la seva actuació.

El també president del Consorci de l'Estany ha assegurat que el primer que va fer en conèixer que el Govern prioritzava la creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser per sobre del de l'Estany va ser posar-se en contacte amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i amb la Directora General de Política Ambiental, Marta Subirà, per rebre les oportunes explicacions. Sobre aquestes, Noguer ha explicat que els motius esgrimits pel Govern han estat de caire econòmic recordant que l'Estany de Banyoles compta ja amb un alt grau de protecció que no tenen les conques del Ter i el Freser i que en l'actual context econòmic s'havien de prioritzar les actuacions més urgents sense abandonar el projecte de creació del Parc Natural de l'Estany.

Per tot això, Noguer ha negat que "defugi" la qüestió recordant que "està absolutament a favor" del Parc Natural de l'Estany, però que s'han de conèixer a fons les condicions en què es tiraria endavant abans d'abordar-ne la seva tramitació definitiva. En aquest punt, Noguer ha assegurat que es reunirà amb la Directora General de Política Ambiental, Marta Subirà, durant l'últim trimestre de l'any per "començar la negociació i posterior tramitació de la figura del parc".

Pel que fa als terminis, Noguer ha apuntat que l'Estany de Banyoles té actualment un alt grau de protecció que s'hauria d'incrementar en cas de crear un parc natural, i que això necessita de temps per aconseguir el consens del territori i la població tenint en compte que seria un parc molt urbà.

Per últim, Noguer ha dit "sentir una alegria enorme" per la gent del Ripollès, al temps que ha recordat que també és una bona notícia per la gent del Pla de l'Estany tenint en compte que l'aportació d'aigua a l'estany prové de l'Alta Garrotxa.