Endesa inverteix 60 milions d'euros per reparar la xarxa elèctrica malmesa pel temporal de neu

En total van quedar afectats més de 4.000 suports i 14 subestacions van quedar inoperatives

La companyia Endesa ha assegurat aquest matí que els treballs per reparar la xarxa elèctrica afectada pel temporal de neu del passat mes de març ja han finalitzat després d'aplicar-hi una inversió de 60 milions d'euros. El fort temporal va doblegar 35 torres metàl·liques d’alta tensió i va deixar inoperatives 14 subestacions de 110-132 kV. Així mateix, va afectar 266 de les 335 línies tant de 25 com d’11kV que hi ha a les comarques gironines, més de 2.500 torres de mitja tensió i 1.500 suports de baixa. No només això, la companyia apunta que ha calgut renovar prop de 200 quilòmetres de cable. Més de 1.660 operaris, en els moments de més feina, han estat treballant de forma simultània i en les últimes setmanes fins a 750 tècnics han treballat contrarellotge per a tenir-ho tot enllestit abans de l’1 de juliol, data en què la Endesa s’havia compromès a tenir recuperades les instal·lacions al 100%. A partir d’ara només es faran tasques de manteniment i prevenció per evitar qualsevol anomalia.

Durant el procés de reconstrucció s’ha utilitzat en molts casos un helicòpter per tal d’agilitzar la reposició i generar un menor impacte possible a la zona on es treballava. De la mateixa manera, si ha calgut, s’han instal·lat de forma provisional grups electrògens amb l’objectiu de minimitzar l’afectació al subministrament elèctric mentre duressin els treballs.

Pla d’estiu

Amb tot, per evitar possibles incidències i garantir una resposta immediata, la companyia assegura que ha habilitat un any més un dispositiu especial pels propers mesos d’estiu. Així, hi haurà 300 operaris a punt per a ser mobilitzats si hi ha el més mínim problema i es disposarà de 450 grups electrògens, degudament emmagatzemats, per si cal desplaçar-los on faci falta, a més d’un estoc especial de material consistent en bobines de cable, pals de fusta i formigó, torres metàl·liques i aïlladors, entre d'altres.