Salt rebutja l'ús del vel integral però sense prohibir-lo ni regular-lo

Els regidors de CiU van abandonar el ple indignats per la desició de PSC i ERC

Les coses van acabar ahir al vespre molt diferents de com es plantejaven inicialment. A l'ordre del dia, a l'apartat de mocions, hi figurava una moció presentada per CiU on es demanava impulsar reglament d'usos per als edificis municipals per tal d'exigir una 'identificació total' de les persones que accedeixen als diferents equipaments públics municipals. La moció recollia textualment que calia 'limitar l'ús del vel integral, altres vestimentes o accessoris que cobreixen la cara, que dificulten la identificació i la comunicació visual'. El text també demanava a l'Estat i la Generalitat que establissin un marc comú legislador en aquest sentit.

En la seva argumentació, el cap de CiU, Jaume Torramadé, va defensar la moció perquè al seu entendre és 'lògic' que tothom que accedeixi a un espai municipal ha de poder ser identificat i perquè és l'ajuntament qui té competència en legislar-ho. 'No hi ha raons objectives per oposar-se a aquesta moció', va afirmar Torramadé que va apuntar la igualtat de gènere com un altre dels motius per presentar la moció.

També va reflexionar que totes les persones nouvingudes que han arribat a Salt (el municipi té un 43% d'immigrants) ha de seguir 'unes regles del joc i uns estàndards que equiparen els homes i les dones'.

A la moció de CiU, ICV va anunciar el seu vot negatiu i el PP el seu de positiu però el gir va vingur quan el cap d'ERC, Joan Boada, -soci de govern del PSC- va dir que hi votarien en contra i va anunciar que l'equip de govern havia redactat una moció alternativa. Els vots en contra del PSC, ERC i ICV servien per tombar la moció de CiU, que només va rebre el suport del regidor del PP.

Rebutjar sí, prohibir no

va ser l'alcaldessa, Iolanda Pineda, qui va retreure a CiU que presentés una moció demanant la prohibició de dur aquestes peces de roba als equipaments municipals. 'Dec ser ingènua perquè pensava que després del tot que hem passat a Salt, que hem estat contínuament als mitjans, pensava que seria prou responsable per no presentar una moció d'aquest tipus', va lamentar l'alcaldessa, en referència al brot xenòfob que patí la població al febrer.

Pineda va rebutjar que calgui fer un reglament d'usos i va argumentar que és 'irresponsable' una moció així. A més, va explicar que a Salt, si s'han donat casos de dones que han accedit a entrar a equipaments municipals amb la cara tapada, se'ls ha demanat que es retirin el vel i no hi ha hagut problemes. 'Davant d'aquests fets objectius la seva finalitat té poc a veure amb el contingut sinó que amb el seu pur i dur lluïment', va etzibar l'alcaldessa a Torramadé. Ara bé, Pineda va justificar la seva moció per la voluntat expressa de fer palès que Salt està en contra del burca, però no de prohibir-lo per considerar que no és la solució a aquest problema.

El cap de l'oposició va criticar a Pineda que la seva moció –que només rebutja el vel però no el prohibeix- s'hagi presentat a darrera hora  sense temps per la resta de grups de discutir-la. Després d'un recés per deliberar la posició de cada grup davant la nova moció, els vuit regidors de CiU van tornar a la sala.

va ser en aquest punt, quasi a la una de la matinada, que Torramadé va afirmar que el seu grup no entenia la urgència de la moció. 'No som ninots per fer-nos ballar al seu son i no volem ser còmplices d'una situació ridícula', va afirmar el líder de CiU que va qualificar de 'falta de respecte per a CIU' que l'equip de govern presentés una moció alternativa 'per buscar sortir als diaris'. 'Els deixem tranquil·lament que facin el que creguin oportú perquè CiU abandona el ple', van ser les seves darreres paraules.

Darrere de Torramadé van marxar els altres set regidors de CiU i la votació de la moció presentada per l'equip de govern es va aprovar amb els 9 vots del PSC i els 2 d'ERC a favor i les abstencions del regidor del PP i el de ICV.