Girona és la única capital catalana que no prohibeix l'ús del burca i el nicab

Només han donat suport a la moció dos regidors del PP i cinc de CiU

La moció presentada pel PP recull textualment la petició de prohibir les vestimentes o accessoris que cobreixin totalment la cara i que impedeixin la identificació i la comunicació visual tant en la via pública com en els edificis públics, sempre que no tingui finalitats religioses.

Dels 23 regidors que han composat aquest dilluns el ple de la capital gironina (s'han excusat una regidora del PSC i una altra de CiU), només els dos del PP –partit que ha presentat la moció- i els cinc de CiU han donat suport a aquesta mesura. Els 16 regidors de l'equip de govern –format per PSC, ERC i ICV- han votat en contra d'aquesta mesura.

La portaveu del PP, Concepció Veray, ha defensat la moció per evitar 'fer passos enrere' en la lluita per la llibertat i la dignitat de les dones i ha afirmat que aquests mocadors són 'discriminatoris i lesius'. 'Cal fer-hi alguna cosa i regular-ho', s'ha mostrat convençuda Veray que ha demanat el suport del plenari per ser la darrera capital catalana en debatre aquest assumpte. 'Vull acabar la meva intervenció amb unes declaracions de l'alcalde de Barcelona que, precisament, no és sospitós de ser del partit popular i que ha apel·lat al sentit comú per aprovar la prohibició del burca i del nicab', ha reflexionat la portaveu popular que ha recordat en vàries ocasions als socialistes que els seus companys a les altres capitals han donat suport a mocions similars.

Després de l'argumentació, les intervencions d'uns i altres han apuntat raons variades. Per una banda, el PSC –el grup amb la representació més àmplia- ha actuat de manera diferent de com ho ha fet a les altres tres capitals catalanes i ha votat en contra la mesura. La regidora de Cultura, Lluïsa Faixedas, ha assegurat que la polèmica entorn la prohibició del burca obeeix a 'motius d'oportunisme electoralista' ja que no existeix 'un problema real' a la ciutat de Girona. A més, Faixedas ha defensat que el debat sobre l'ús d'aquests mocadors islàmics es faci al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats.

Segons ha defensat Faixedas, la iniciativa del PP 'pot contribuir només a fomentar els recels i la incomprensió mútua'. 'No voldríem més dones aïllades, discriminades i tancades a casa seva només pel fet que alguns han pretès obtenir uns quants vots a costa de les seves opcions personals', ha defensat la regidora que també ha apuntat que l'ajuntament no és competent per prohibir dur aquests mocadors.

Per la seva banda, el regidor de CiU Albert Riera ha mostrat el suport del seu grup respecte aquesta moció i ha dit que es tracta d'un debat que 'preocupa' la societat gironina. 'No es tracta d'un debat religiós sinó social perquè el burca i el nicab van en contra dels drets humans', ha afirmat. També la seguretat ha estat un dels arguments que ha usat CiU per defensar la moció.

Des d'ERC, el regidor de Joventut, Quim Ayats, ha afirmat rotundament que la seva formació 'està en contra del burca' però ha indicat que s'ha de legislar per 'perseguir els agressors i no les víctimes'. 'La via és denunciar els agressors', ha indicat Ayats que també ha recriminat al PP la 'intenció' amb la que presenta: 'No sabem si defensen drets o només vots', ha afirmat.

Per la seva banda, la regidora d'Educació, Núria Terés (ICV), s'ha preguntat què serà de la dona exclosa si s'aprova la moció proposada pel PP, a qui ha acusat de fer 'política d'aparador'. 'A vostès el què els molesta és la diversitat, aquest no és un debat que preocupi als ciutadans', ha assegurat Terés que ha culpat els populars de buscar 'rèdits electoral creant problemes que no ho són'.

L'alcaldessa ha clos el debat i ha assegurat que 'a cop de moció no s'arreglen les coses'. Pagans també ha recriminat al PP haver defensat la moció 'amb poca profunditat'. 'No ha fet res més que comparar amb d'altres ajuntaments i tothom se sap lo seu', ha afirmat Pagans que ha demanat al PP que abans de presentar aquestes propostes al ple cal 'debatre seriosament i àmpliament per arribar al fons de la qüestió'.

Girona, la única capital que no ho aprova

Aquest matí, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu (PSC), ha anunciat que signarà 'de manera imminent' un decret d'alcaldia per prohibir l'accés i l'ús en equipaments municipals del burca, el nicab i també l'ús de cascs o passamuntanyes. Hereu ha defensat l'impuls d'aquesta mesura per 'motius de seguretat' perquè considera que no es pot anar amb la cara tapada. A Tarragona, el ple ha donat aquesta tarda també suport a aquesta mesura, presentada conjuntament per PSC, CiU i PP.

D'aquesta manera, Barcelona i Tarragona han seguit els passos de Lleida que va ser la primera capital catalana en prohibir, el passat 28 de maig, l'ús d'aquests mocadors identificatius de les dones musulmanes en espais públics. També ha aprovat una moció similar el ple del Vendrell. Actualment ja són quatre les ciutats catalanes que han aprovat aquesta prohibició.