Roses aprova modificar el reglament d'usos dels espais públic per prohibir el burca i nicab

Tots els grups excepte ICV han consensuat la moció proposada inicialment pel PP

El redactat de la moció que finalment s'ha aprovat no recull els termes 'burca i nicab' en cap moment però sí ho han fet els membres dels diferents partits que han fet girar entorn aquests elements l'argumentació del seu vot. La modificació del reglament permetrà, a banda d'aquestes prohibicions, exigir una 'vestimenta mínima' per accedir als llocs públics i, per tant, podria prohibir-se accedir sense samarreta a edificis públics, amb casc o passamuntanyes, entre d'altres.

Per una banda, el líder de CiU, Carles Páramo, ha avançat el vot positiu del seu grup. De fet, CiU era la única força que havia avançat que donaria suport a la primera proposta de moció feta inicialment pel PP en solitari. 'Ara s'ha fet el que cal per tal de regular aquest problema', ha afirmat Páramo que ha ressaltat que és imprescindible instar el govern estatal a regulat entorn als elements de vestimenta que han de dur o no les persones i que, segons ha dit, s'ha de garantir que el rostre no quedi tapat i es dificulti així la seva identificació.

'No és un problema de quants burques hi ha sinó que cal prevenir per tal que aquesta situació no atempti contra les persones i la convivència ciutadana en un futur', ha afirmat Páramo

Per part del PSC, Antonio Rodríguez ha reconegut els esforços fets pel PP i la pròpia alcaldessa, Magda Casamitjana, per consensuar una fórmula que comptés amb el vist-i-plau de totes les forces. Rodríguez, com ha fet també Páramo, ha parlat obertament de burca i nicab en la seva argumentació i ha dit que els homes i les dones han de ser iguals davant la llei. 'Nosaltres no volem evitar el debat, el problema no és el burca sinó els drets de les dones perquè no hem d'oblidar que els responsables d'aquesta situació són els homes', ha afirmat.

El PSC ja ha proposat fer un decret d'alcaldia que afegeix al reglament d'usos dels edificis públics l'obligació de les persones a poder ser 'totalment identificades i no permetre accessoris que tapin la cara i dificultin la comunicació'. A més, ha demanat que la prohibició vagi acompanyada d'una feina de reflexió per 'arraconar els masclistes i els extremistes'.

Des del GIR, els seus dos regidors també hi han donat suport com també ho han fet els dos del PP. La moció s'ha aprovat per 15 vots a favor i un en contra, el de ICV, que s'ha oposat a l'acord. L'únic regidor d'ERC que hi ha al plenari empordanès no es trobava a la sala aquest vespre.

El ple també ha aprovat per unanimitat el nou reglament que preveu sancions de fins a 6.000 euros per a les massatgistes il·legals o els escultors de figures de sorra que no demanin permís. Es tracta d'una aprovació inicial i, per tant, després del període d'exposició al públic haurà de tornar a passar pel ple.


El ple s'ha celebrat amb normalitat tot i que al començament el portaveu de CiU, Carles Páramo, ha demanat a l'alcaldessa que suspengués la sessió com a acte de protesta per la resolució del Tribunal Constitucional sobre la sentència de l'Estatut. L'alcaldessa, Magda Casamitjana (PSC), ha qualificat de 'fora de lloc' la proposta i ha decidit prosseguir amb el ple amb normalitat.