Verge sobre el crim a Bellcaire: ''El masclisme mata. És urgent aturar-lo. Prou!''

Igualtat activa el suport psicològic a l'entorn de les víctimes i es posa a disposició de l'ajuntament

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha expressat el seu "dolor i ràbia immensa" davant del cas de presumpta violència vicària a Bellcaire d'Empordà (Alt Empordà) aquest dimecres.

En una piulada a les xarxes socials, Verge ha recordat que només fa dos dies es va produir un feminicidi a Amposta i aquest dimecres un home ha matat el seu fill i ha ferit greument la mare d'aquest a Bellcaire d'Empordà. "El masclisme mata. És urgent aturar-lo Prou!", ha dit.

Sobre el cas de Bellcaire, el Departament ha activat el suport psicològic a l'entorn de les víctimes i s'ha posat a disposició de l'ajuntament per activar els protocols escaients.

Amb aquest cas, la conselleria eleva a set les víctimes de violència masclista a Catalunya aquest 2024. En concret, quatre dones assassinades per violència masclista i tres feminicidis vinculats amb finalitat de violència vicària.

Des que es van començar a recollir dades oficials el 2012, hi ha hagut 137 feminicidis a Catalunya, dels quals cinc corresponen a fills menors d'edat. Els casos de violència vicària, que a Catalunya es comptabilitzen des del 2014, serien quatre en cas de confirmar-se el d'aquest dimecres i el dels dos germans de set i deu anys assassinats pel pare al barri d'Horta de Barcelona al gener. A més, el nombre de fills que han quedat orfes per la violència masclista és de cinc aquest 2024 i de 97 en la darrera dècada.

La consellera té previst participar aquesta tarda al minut de silenci convocat pel consistori de Bellcaire d'Empordà.

Des d'Igualtat i Feminismes s'ha fet una crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes en totes les seves formes. Ha recordat també que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120. Ha recordat també que les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista poden adreçar-se a qualsevol dels serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes que s’ubiquen arreu del país i en cas d'emergència davant d'una agressió, trucar al telèfon 112. 

Per últim, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva i ha demanat el màxim respecte a la intimitat de la víctima i del seu entorn, per tal de facilitar el seu procés de dol.