Les cooperants alliberades arriben aquesta tarda a Torrejón de Ardoz

Metges Sense Fronteres demana respecte a la privacitat

Les dues cooperants de Metges Sense Fronteres alliberades aquest dijous a Somàlia viatgen en aquests moments des de Djibouti en un avió de les forces armades espanyoles fins a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), on tenen previst arribar aquesta tarda.

La palafrugellenca Montserrat Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut es troben bé de salut i estan "bé d'ànim però molt dèbils", segons ha explicat en roda de premsa Inés, germana de Thiebaut. De la seva banda, el president de l'ONG, José Antonio Bastos, ha tornat a condemnar enèrgicament el segrest, ha evitat donar detalls sobre l'alliberament i ha demanat respecte a la "privacitat" en uns moments "alegres" però "difícils".

La germana de Blanca Thiebaut ha volgut manifestar la "immensa alegria" que senten les famílies en aquests moments, ara que les dues cooperants segrestades a Kènia i retingudes a Somàlia durant 644 dies estan volant cap a l'estat espanyol. Montserrat Serra i Blanca Thiebaut van ser alliberades aquest dijous a Somàlia i posteriorment van viatjar fins al veí Djibouti, des d'on han sortit amb un avió de l'exèrcit espanyol, acompanyades d'un metge i d'un psicòleg.

Després d'aquest "llarg desert" de 21 mesos de captiveri, ara les dues noies "necessitaran temps per recuperar-se i tornar a la vida normal", ha assenyalat Inés, que ha demanat respecte a la privacitat de totes dues. Una petició que també ha reiterat el president de MSF a l'estat espanyol, José Antonio Bastos, qui ha assenyalat que "La Mone i la Blanca necessiten temps i espai per recuperar-se" en aquest moment tan "delicat".

Bastos no ha volgut donar massa detalls sobre el segrest i l'alliberament i no ha confirmat ni desmentit que hi hagi hagut un rescat. El president de l'ONG ha explicat que durant el captiveri s'han anat rebent proves de vida de les segrestades, si bé hi ha hagut llargs períodes de temps -de diversos mesos i a la meitat del segrest- en què no han sabut res de les cooperants. "Els períodes llargs sense notícies han estat devastadors", ha admès el president de MSF.

El representant de l'entitat humanitària ha destacat la "col·laboració constructiva" que han tingut durant aquest temps amb el govern espanyol. Durant tot el captiveri, Metges Sense Fronteres ha liderat les negociacions amb els segrestadors atès que és una profunda coneixedora del territori somali i la seva gent.

Amb 644 de privació de llibertat, es tracta del segrest més llarg viscut mai per cooperants de Metges Sense Fronteres i per ciutadans de l'estat espanyol a l'estranger. En un primer moment, es va apuntar com a autora la milícia islamista al-Xabaab, que mai va reivindicar el segrest. Finalment, fonts properes al segrest apunten que es tractaria de delinqüents comuns. "L'alegria de l'alliberament de la Mone i la Blanca no pot cobrir completament la nostra ràbia i dolor. Hem patit molt, i també un sector molt important de la població somali", ha manifestat Bastos.


L'ONG valorarà quines operacions fa a Somàlia a partir d'ara

Serra i Thiebaut van ser capturades el 13 d'octubre del 2011 quan viatjaven en un vehicle pel camp de refugiats somalis d'Ifo 2, a Dadaab, Kènia. Totes dues treballaven com a logistes en la construcció d'un hospital. Després del segrest, Metges Sense Fronteres va traspassar les seves activitats a la zona a la Creu Roja de Kènia. Ara que per fi les han alliberades, l'ONG obrirà un període de reflexió per "valorar, analitzar i supervisar" quines operacions segueix fent a Kènia i Somàlia. "El compromís amb la població somali segueix vigent, però hem de veure fins a quin punt podem seguir exposant-nos a riscos per seguir al seu costat", ha dit el president de l'ONG.