Palafrugell celebra l'alliberament de Montserrat Serra

Família, Ajuntament i Govern es mostren contents i alleugerits

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha rebut la notícia de l'alliberament de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres a les quatre de la tarda, quan era al Parlament. En conèixer els fets, s'ha dirigit immediatament cap al municipi del Baix Empordà.

"Sóc un dels alcaldes més feliços d'aquest país", ha manifestat el batlle, que ha subratllat que aquest és el "millor regal" per a la localitat empordanesa, que precisament aquests dies celebra la seva Festa Major. Fernández ha dit que l'alliberament de la palafrugellenca Montserrat Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut l'ha agafat per sorpresa.

L'alcalde ha explicat que l'Ajuntament és al costat de les famílies i respectarà en tot moment la seva voluntat.

"Molt bona notícia"

El Govern considera una "molt bona notícia" l'alliberament i així ho ha expressat directament a la família i a l'ONG el director general de Cooperació, Carles Llorens. Llorens ha felicitat MSF -que ha liderat les negociacions- pel seu "coratge" i capacitat de gestió i les famílies per "la paciència" durant els 645 dies que la palafrugellenca Montserrat Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut han estat captives. En declaracions a l'ACN, Llorens ha explicat que el Govern ha estat en constant contacte tant amb l'organització com amb la família de la catalana.

A diferència del que és habitual, les negociacions per l'alliberament de les cooperants han estat dutes a terme per Metges Sense Fronteres, ja que és coneixedora del terreny on van ser segrestades (Kènia) i on han estat retingudes (Somàlia). Normalment, és el ministeri d'Afers Exteriors qui lidera les gestions en aquest tipus de casos. És per això que Llorens destaca la bona feina feta per l'ONG a l'hora de "gestionar" el segrest. "Té molt de mèrit", hi ha afegit. Això sí, "hi ha hagut moments en què hem tingut dubtes de si havien tingut massa coratge de voler assumir aquesta situació", ha admès Llorens.

A més de lloar l'actuació de Metges Sense Fronteres, el director ha destacat la serenitat i la discreció amb que les famílies han suportat aquesta situació i s'ha posat a la seva disposició.

La família, alleugerida

La família de la cooperant de Palafrugell ha rebut la notícia del seu alliberament amb discreció i prudència. L'entorn de Montserrat Serra s'ha reunit aquesta tarda al bar que la família té a la població. No han volgut fer declaracions a la premsa i han demanat que es respecti la seva intimitat.

Tot i això, han assegurat que estan contents i que esperen que la cooperant arribi aviat per poder comprovar que es troba bé. L'alcalde Juli Fernández també ha demanat respecte per a la família, que ha viscut amb angoixa un captiveri de 21 mesos. A Montserrat Serra la van segrestar l'octubre del 2011 juntament amb la madrilenya Blanca Thibeaut en un camp de refugiats de Dadaab, Kènia.