Així es preparen els pagesos per passar la nit durant el tall de l'AP-7 a Medinyà

Fogueres, calçots i carpes per combatre el fred són alguns dels elements emprats

Els pagesos gironins es preparen per passar la nit a l'AP-7 a Medinyà (Gironès) amb fogueres improvisades amb pneumàtics, restes vegetals i palets. També han preparat uns 600 calçots, carn a la brasa, ous i amanides per sopar.

Pràcticament tot són donatius de persones que han volgut col·laborar amb la causa. La nit serà llarga i, per escalfar-se, també han previst instal·lar algunes carpes a l'esplanada on han preparat punts d'avituallament.

L'objectiu és oferir espais de recers als centenars de pagesos que preveuen fer-hi nit. La membre de l'organització pagesia gironina Imma Puigcorbé creu que la protesta ha aconseguit fer sentir les seves reivindicacions.

La pagesia ha sortit al carrer a primera hora d'aquest dimarts per reclamar solucions per la sequera, l'excés de burocràcia, els danys per fauna salvatge i exigint preus dignes per als seus productes. Ho han fet a totes les demarcacions i a la de Girona han col·lapsat el centre de la ciutat poc abans del migdia.

Després, centenars de camions han enfilat en direcció l'N-II, la primera carretera que han tallat cap a un quart de dues. Poc després, a dos quarts de tres han obert camí pel pont que discorre per l'AP-7 a l'encreuament amb la Nacional i han saltat a la carretera aturant el trànsit en els dos sentits de la marxa. Ho han fet a peu i deixant desenes de conductors i camioners atrapats durant hores. També han muntat barricades amb branques i pneumàtics.

Cap a la sis de la tarda, han organitzat una assemblea on han acordat passar la nit a l'autopista i unir-se -a primera hora de dimecres- a les marxes lentes cap a Barcelona. Poc després, els Mossos han fet girar els vehicles atrapats contra direcció fins a la sortida més pròxima, i han deixat les dues carreteres netes. Aleshores ha fet acte de presència la desena de furgonetes de la Brimo, i els pagesos en veure-ho han decidit entrar a l'AP-7 desenes de tractors per poder mantenir el tall.

Els pagesos han aconseguit accedir-hi eixamplant el camí d'accés a peu i han trencat una tanca de formigó per blindar els dos sentits de la via. Aleshores, les unitats de la Brimo han marxat. "Sembla que ens deixaran passar la nit tranquils", afirma Imma Puigcorbé, membre de l'organització pagesia gironina.

Per fer-ho, tan bon punt s'ha fet de nit han dut més pneumàtics per revifar les fogueres de l'autopista i han fet diversos focs a l'esplanada on han muntat punts d'avituallament. Aquí, cap a les vuit del vespre ja s'estaven preparant amanides, calçots i remenats d'ous. També couran la carn a la brasa que ha sobrat del dinar popular. "Pràcticament, tot són donacions i farem sopar per tothom que es quedi", assegura Puigcorbé.

També han previst muntar algunes carpes -si el col·lapse de trànsit permet que les puguin portar- amb l'objectiu d'oferir un espai de resguard del fred durant la llarga nit que els espera. Demà cap a les set del matí preveuen reprendre les mobilitzacions unint-se a les marxes lentes cap a Barcelona.

"Avui és un dia clau"

Puigcorbé creu que les protestes d'aquest dimarts han aconseguit l'objectiu de fer escoltar les seves reivindicacions. "Al final el que volem és que se'ns escolti i se'ns donin solucions a aquest problema i sembla que l'única manera que se'ns escolti en aquest país és provocant problemes als ciutadans el que volem és que se'ns escolti", afirma.

També ho veuen així en Marc Pujol i en Josep Berga, dos pagesos de la zona. "Avui és un dia clau per donar a conèixer al territori que existim". "Quan no tenim res a guanyar, només ens queda manifestar-nos", diu Pujol.

"És molt trist que aquesta sigui l'única manera que se'ns escolti, però la veritat és que ens esperona molt que hi ha molta gent jove i gent gran. Això és el que ens farà seguir endavant, perquè el futur és negre", afegeix Berga.