Un espectacular 'Messa da Requiem' aixeca el teló del Festival Castell de Peralada

1.500 espectadors van vibrar amb l'orquestra i el cor del Gran Teatre del Liceu

L'espectacular i dramàtica 'Messa da Requiem' del reconegut compositor italià Giuseppe Verdi ha estat l'obra encarregada d'aixecar el teló de la 27a edició del Festival Castell de Peralada (Alt Empordà).

La tensió teatral i musical d'aquesta òpera ha comptat amb la instrumentalització del cor i l'orquestra del Gran Teatre del Liceu i les veus de quatre grans artistes, la sorprano Eva-Maria Westbroek - una de les protagonistes del certamen d'enguany- la mezzosoprano Luciana d'Intino, el tenor Giuseppe Filianoti i el baix Michele Pertusi. El director - poc abans de l'espectacle- ha decidit sorprendre al públic començant el concert traslladant algunes de les trompetes al bell mig de l'escenari.

Aquest dissabte ha arrencat la gran cita de la lírica de l'estiu, el Festival Castell de Peralada, amb una de les obres més celebrades de Verdi, l'espectacular i dramàtica 'Messa da Requiem' o també coneguda com a Missa de Rèquiem. La peça ha estat interpretada pel cor i l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu sota la batuta del seu mestre titular, Josep Pons. A més de tenir aquest acompanyament únic, el concert ha comptat amb la presència de quatre veus de primera línia. Una d'elles, la soprano holandesa Eva-Maria Westbroek, que ha encisat al públic, tornarà a actuar en aquest gran escenari a principis d'agost sota les ordres de la prestigiosa batuta del rus Valeri Gergiev. En aquest cas, l'artista arribarà a les comarques gironines amb l'Orquestra del Teatre Marinsky que posarà la música a diverses peces de 'Tristany i Isolda'.

Aquesta primera nit, però, el concert ha fet vibrar als més de 1.500 espectadors reunits. I és que la singuralitat d'aquest espectacle ha atret a multitud de visitants, personalitats i polítics d'arreu del territori tals com la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, la delegada del govern de l'Estat a Barcelona, Maria Llanos de Luna, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, o l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, entre d'altres. L'espectacle també ha comptat amb l'assistència de la presidenta del Consorci Palau de la Música, Mariona Carulla, el president de la Fundació Gala Dalí, Ramon Boixadós, o el president del Banc Sabadell, Josep Oliu.

Verdi va compondre aquest 'rèquiem' després de la mort de l'escriptor i poeta Alessandro Manzoni l'any 1873 que el va afectar profundament. L'artista, que no es va veure amb cor d'anar al seu funeral, va decidir dedicar-li un monument fúnebre que restés per sempre amb els materials que ell podia treballar, les notes i les melodies. Arran d'aquí va sorgir aquesta òpera que es va estrenar el mateix dia de l'aniversari de la mort de Manzoni, el 22 de maig del 1874.
Amb aquesta peça inaugural, el certamen commemora el bicentenari del naixement del compositor Verdi. Com a curiositat, el director - mentre feia els últims assaigs aquesta tarda de dissabte- ha decidit que volia sorprendre els espectadors. Per això, hores abans de l'actuació ha decidit traslladar part de les trompetes de l'orquestra al bell mig de l'escenari. Un fet que ha sorprès i encisat a tot el públic assistent fins i tot a les cigonyes de l'entorn que han acompanyat els cantants durant els seus silencis tot claquejant.

D'aquesta manera original i emotiva, el festival ha arrencat la seva 27a temporada que comptarà amb 21 espectacles que barregen lírica, dansa i pop. Durant poc més d'un mes, per l'escenari del festival passaran artistes de renom com Jamie Cullum, Miguel Bosé, la soprano Sondra Radvanovsky, els Ballets de Montecarlo, el ballarí Ángel Corella o els Manel que tancaran el festival el proper 17 d'agost.