L'acusat i el masover de Vilobí d'Onyar van discutir abans del crim

Un amic de Sayon Kourouma assegura que el jove estava "convençut" que la víctima li donaria el cotxe on dormia

Segona jornada del judici contra el jove acusat d'assassinar el masover de Vilobí d'Onyar (Gironès). Segons fiscalia i acusació particular, Sayon Kourouma va ser qui va colpejar "brutalment" la víctima amb una barra de ferro al cap i, després, li va passar per sobre amb una furgoneta per assegurar-se per rematar-lo. El jove assegura que ell no va ser, i que quan va arribar a la masia l'home ja estava estès a terra agonitzant.

Aquest dimarts, han declarat els veïns i diversos testimonis que van veure o bé Kourouma o bé la víctima el dia dels fets, el 6 de setembre del 2011. Segons han relatat els testimonis, aquell matí víctima i acusat van anar plegats a Trànsit per intentar fer un canvi de titularitat d'un cotxe. El vehicle era propietat de la víctima i l'acusat hi dormia cada nit després que el masover l'acollís. La víctima s'havia compromès a donar-li al jove -a canvi de 250 euros- com a compensació perquè l'ajudava amb les feines de la masia i reparant cotxes.

Però el canvi de nom no es va poder fer. Segons alguns testimonis perquè el masover mateix no va voler perquè Kourouma estava en situació irregular al país i volia fer servir la identitat d'un compatriota i, segons la versió d'altres testimonis, perquè el cotxe havia estat donat de baixa per l'anterior propietari i, abans, calia tornar-lo a donar d'alta.

Els veïns que es van trobar el masover aquella tarda han explicat que la víctima els va explicar que "el negre s'havia ben cabrejat" perquè no havien pogut fer el canvi de nom. "Va dir que s'havia enfadat però no semblava especialment preocupat", han explicat els testimonis.

Hauria pogut fugir

Segons la versió de Kourouma, el masover li va explicar que no podien fer el canvi de nom perquè estava en situació irregular al país, i li va donar uns documents perquè els signés un compatriota seu. Aquesta versió l'ha corroborat l'amic de l'acusat que ha explicat que el mateix 6 de setembre, Kourouma el va esperar al migdia a casa seva i li va demanar 50 euros -per fer el canvi de nom-, el NIE i que signés un document. Prèviament, ja li havia deixat 250 euros que era la quantitat que, segons l'acusat, el masover li demanava pel cotxe.

L'acusat assegura que quan va arribar al vespre al mas, ja es va trobar el masover estès a terra. Llavors, va anar a alertar els veïns. Els veïns han declarat que Kourouma va arribar passades les 11 de la nit i els va dir que el masover "tenia sang i no podia parlar". Quan van arribar al mas, van veure que l'home ja era mort i van trucar una ambulància. "Vam anar junts a esperar-la a la rotonda perquè no sabien arribar", ha explicat el veí.

Mentre esperaven, va passar per allà un cotxe de Mossos d'Esquadra i el van aturar i li van demanar que pugés a la masia. Els veïns van anar amb els mossos i Kourouma es va quedar a la rotonda esperant que arribés l'ambulància per acompanyar-la fins a Ca l'Artau. Els veïns han admès que Kourouma hauria pogut fugir en més d'una ocasió, però no ho va fer.

Fins a 25 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, acusa Sayon Kourouma d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i demana que el condemnin a 18 anys de presó. L'acusació pública, que representa els familiars de la víctima, eleva la petició a 25 anys de presó. Segons la lletrada, Maria del Huerto Otegui, li han d'aplicar diversos agreujants a l'acusat per actuar a traïció, per abusar de la confiança de la víctima i per triar un lloc aïllat per cometre el crim.

La defensa, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez, nega les acusacions i demana que l'absolguin. Està previst que el judici duri fins dilluns al matí, quan entregaran l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.