Kourouma assegura que es va trobar la víctima agonitzant

L'acusat d'assassinar el masover de Vilobí d'Onyar es nega a contestar les preguntes de fiscalia i acusació

L'acusat d'assassinar a cops el masover de Ca l'Artau de Vilobí d'Onyar (Selva), Sayon Kourouma, ha negat els fets i ha assegurat que, quan va arribar a la masia el vespre del 6 de setembre del 2011, ja es va trobar la víctima estesa a terra agonitzant.

Kourouma, que s'ha negat a contestar a les preguntes del fiscal i de l'acusació particular i només ha respost a les del seu advocat, ha explicat que quan va veure el masover moribund, el va intentar socórrer però, com que no responia, va anar corrent a casa els veïns a demanar que avisessin els Mossos d'Esquadra i una ambulància. El jove ha assegurat que ell i la víctima eren amics i que li estava molt agraït perquè el deixava dormir dins un cotxe.

Sayon Kourouma assegura que no va ser ell qui va colpejar el masover de Ca l'Artau al cap amb una barra de ferro de 26 centímetres i tampoc va ser ell qui, per rematar-lo, li va passar per sobre amb una furgoneta. L'acusat ha negat els fets i ha apuntat directament cap a una tercera persona, tot i que no sap qui pot ser.


El jove ha assegurat que aquell vespre, quan va arribar a la masia, es va trobar amb el masover estès a terra al costat de la roda de la furgoneta. "El vaig cridar, li vaig agafar el cap i em va intentar dir alguna cosa, però ja no podia parlar", ha explicat el jove. L'acusat ha relatat que la víctima estava sagnant i, quan el va agafar pel clatell, es va embrutar la mà de sang. Després, amb la mà bruta, va tocar el retrovisor del cotxe i una aixeta d'un dipòsit d'aigua que va fer servir per rentar-se les mans.

"Em vaig espantar", ha explicat el jove, que ha afegit que estava en situació irregular al país i que pensava que, si el veien amb la mà tacada de sang, es pensarien que havia estat ell qui havia agredit el masover. Un cop es va rentar les mans, ha continuat relatant Kourouma a preguntes de la defensa, va anar corrent fins a casa els veïns per demanar-los que truquessin la policia i una ambulància. El jove ha explicat que no es va atrevir a entrar a Ca l'Artau per trucar ell mateix perquè pensava que encara hi podia haver els agressors rondant per la casa.

Regalar-li el cotxe

El processat ha declarat que vivia a la casa des de feia uns mesos, quan l'acusat el va trobar dormint sota un pont i li va oferir un cotxe com a allotjament. No havia de pagar res, només ajudar la víctima en feines que tenia al camp i fent feines de mecànic a la casa. Fins llavors, l'acusat vivia al carrer. Segons la fiscalia i l'acusació particular, el cotxe va ser el detonant del crim.

Segons les acusacions, la víctima havia promès a l'acusat que li regalaria el cotxe per agrair-li la feina que feia per a ell. Aquell matí mateix, van anar plegats a Trànsit a arreglar els papers però no es va poder fer el canvi de titular. "Es va enfadar molt quan va veure que no s'havia pogut fer", ha preguntat el fiscal. La qüestió, però, no ha tingut resposta. Igual que la quarantena de preguntes més que ha fet el fiscal.

Fiscalia i acusació sostenen que quan va veure que el cotxe no seria seu, Kourouma es va "enfadar molt" i va esperar el moment oportú per matar la víctima. Llavors, aprofitant que el mas estava aïllat, va agafar una barra de ferro i el va agredir "brutalment" al cap per, finalment, passar-li per sobre amb una furgoneta. "No em vaig enfadar, ell m'havia donat un lloc on viure, m'era igual si no era meu", ha assegurat al judici el processat.

Kourouma ha insistit que després de l'intent fallit per canviar la titularitat del cotxe, ell i la víctima van tornar a la casa per separat. El processat va anar a veure un amic seu, per demanar-li que li deixés el NIE per poder fer el canvi de nom perquè ell no podia ser titular del cotxe per estar en situació irregular al país. Quan va tornar a Vilobí amb autobús, víctima i acusat es van veure durant una estona breu a la tarda i, després, l'acusat va marxar amb el cotxe. 

Segons ha explicat, al llarg de la tarda va anar a una benzinera del poble en dues ocasions, primer per comprar menjar i beure i, després, per carregar el mòbil. Finalment, va tornar a la masia al vespre on, segons la seva versió, ja es va trobar amb la víctima agonitzant.

El jove ha detallat que si hagués volgut fugir hauria tingut innombrables oportunitats per fer-ho. De fet, ha explicat que va ser ell qui va donar la veu d'alerta i qui va esperar als Mossos d'Esquadra i a l'ambulància a una rotonda propera al mas per guiar-los cap a la casa. També ha explicat que va anar a declarar voluntàriament a comissaria com a testimoni, tot i que finalment va acabar detingut.

Fins a 25 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, acusa Sayon Kourouma d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i demana que el condemnin a 18 anys de presó. L'acusació pública, que representa els familiars de la víctima, eleva la petició a 25 anys de presó. Segons la lletrada, Maria del Huerto Otegui, li han d'aplicar diversos agreujants a l'acusat per actuar a traïció, per abusar de la confiança de la víctima i per triar un lloc aïllat per cometre el crim.

La defensa, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez, nega les acusacions i demana que l'absolguin. Està previst que el judici duri fins dilluns al matí, quan entregaran l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.