Comença el judici contra l'acusat de matar a cops un masover de Vilobí

Sayon Kourouma, que s'enfronta a 25 anys de presó, té altres causes pendents amb la justícia

Un tribunal popular, format per sis dones i tres homes, és l'encarregat de jutjar a partir d'aquest dilluns Sayon Kourouma, el jove acusat d'apallisar amb una barra de ferro el masover de Ca l'Artau de Vilobí d'Onyar (Selva) i rematar-lo passant-li per sobre amb un cotxe.

Fiscalia i acusació particular consideren que Kourouma és culpable d'un assassinat amb traïdoria perquè va aprofitar que la víctima anava desarmada, va abusar de la confiança que li tenia i va aprofitar que estaven en un mas aïllat, on difícilment el podien ajudar. El jove nega els fets i assegura que quan va arribar a la masia ja es va trobar l'home estès a terra agonitzant. Està previst que l'acusat declari aquesta tarda.

Al llarg del matí, els lletrats han triat els nou membres del jurat popular i els dos suplents que s'encarregaran, a partir d'avui i fins dilluns, de jutjar Sayon Kourouma, el jove acusat de colpejar i atropellar el masover de Ca l'Artau de Vilobí d'Onyar fins a matar-lo el setembre del 2011. El fiscal, Enrique Barata, acusa Kourouma d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i demana que el condemnin a 18 anys de presó.


Segons l'acusació pública, Kourouma va ser "brutal" amb la seva víctima, a qui va colpejar repetidament al cap amb una barra de ferro de 26 centímetres fins que li va trencar el crani. Després, ha relatat el fiscal davant els membres del jurat, el va rematar passant-li per sobre amb el cotxe i, per si no n'hi hagués prou amb això, va fingir ser un bon samarità i va anar ell mateix a alertar els veïns fingint que no tenia res a veure amb l'agressió.

El ministeri fiscal està convençut que l'autor de l'assassinat és Kourouma i que va fer veure que s'havia trobat el cos de la víctima estès a terra agonitzant com a coartada. De fet, Barata ha recordat que quan Kourouma va declarar a la comissaria ho va fer com a testimoni perquè no hi havia cap sospita cap a ell. "Fins que es va començar a contradir, a mentir i van aparèixer indicis que l'incrimaven, llavors va ser quan el van detenir", ha explicat.

El fiscal ha explicat als membres del jurat que l'acusat és un home violent i que té diverses causes pendents amb la justícia. Avui mateix tenia un judici assenyalat a Girona, al penal 1, per un robatori amb violència i s'està instruint un altre procés contra ell per violació.

L'acusació particular, que representa la família de la víctima, eleva la petició de presó a 25 anys perquè considera que li han d'aplicar diversos agreujants, el de traïdoria, el d'aprofitament del lloc -apartat i aïllat- i d'abús de confiança perquè va aprofitar que la víctima li tenia plena confiança.

Ell no va ser

La defensa, en canvi, demana que l'absolguin. Segons l'escrit de conclusions de la defensa, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez, víctima i acusat eren amics des del maig del 2011 quan la víctima, que sabia que l'acusat era indigent i no tenia feina, li va oferir allotjament i menjar a canvi que l'ajudés reparant vehicles i fent tasques de manteniment a la finca Ca l'Artau. L'acusat va passar a convertir un cotxe, propietat de l'acusat, en casa seva.

El dia dels fets, els dos van anar plegats a intentar tancar una operació de compravenda perquè el cotxe passés a ser propietat de l'acusat. L'operació, però, no va es va poder tancar i cadascun va tornar per separat a Vilobí d'Onyar.

Segons la defensa, durant la tarda nit del dia 6 de setembre, l'acusat va anar en dues ocasions a una benzinera, primer a comprar menjar i beguda i després a recarregar el telèfon mòbil. Allà, detalla el lletrat, el va atendre sempre la mateixa dependenta.

Finalment, quan va tornar a casa, va veure que la reixa d'entrada estava oberta i que els cotxes estaven aparcats de forma diferent a l'habitual. Quan es va apropar, segons el relat del jove, es va trobar amb el masover tombat a terra "agonitzant i amb sang abundant a la cara".

"Immediatament el va intentar incorporar i auxiliar", recull l'escrit de la defensa que afegeix que el jove, en veure que la víctima estava "greu", va córrer fins a casa els veïns des d'on van avisar els serveis d'emergència. La defensa ressalta que va ser el jove qui va guiar l'ambulància fins a l'interior de la finca i es va prestar a declarar com a testimoni a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, on va acabar detingut com a autor del crim.