La millor òpera del MET de Nova York torna al Truffaut de Girona

El cicle començarà el 21 d'octubre amb "Pena de mort" de Tim Robbins

El Cinema Truffaut de Girona tornarà a oferir la millor òpera del món en directe des de Nova York. Després que la temporada passada ja retransmetés cinc òperes de març a juny, la renovació del conveni amb la Metropolitan Opera House (MET) i amb Yelmo Cines (que en té els drets d'exhibició en exclusiva pel mercat espanyol) permetrà ara que el públic gironí pugui gaudir de la temporada completa que es compon de nou òperes.

Les retransmissions es fan en rigorós directe i en alta definició els dissabtes a la tarda/vespre des del coliseu novaiorquès -un dels més grans i prestigiosos del món- i es poden veure simultàniament als millors cinemes de més de 50 països. Com la temporada passada, les entrades per totes les sessions seran numerades i es podran comprar de forma anticipada al web del Cinema Truffaut a partir de demà dimecres 18 d’octubre a les 12:00h.

La temporada 2023-24 del MET Live s'inaugurarà el pròxim 21 d'octubre amb la versió operística de la pel·lícula de Tim Robbins "Pena de mort" que dirigeix el belga Ivo van Hove, un dels grans directors teatrals contemporanis.

La gran soprano nord-americana Joyce DiDonato interpreta la monja Helen Prejean, paper que en el film original li va valdre l'Oscar a Susan Sarandon. Prejean, que actualment té 84 anys, és una de les grans lluitadores per l'abolició de la pena de mort i n'ha fet activisme amb els reclusos que viuen en el corredor de la mort de diverses presons dels Estats Units.

Com és habitual en la línia de programació del MET, la temporada 2023-24 tindrà una combinació de repertori clàssic i d'òperes contemporànies. Així, els dos més grans compositors italians, Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini tindran un protagonisme molt marcat perquè faran doblet amb algunes de les seves obres més conegudes. El 6 de gener, dia de Reis, es podrà veure l'espectacular versió de "Nabucco" de Verdi, amb el famós "Va pensiero", una de les pàgines més memorables del repertori verdià. I el 9 de març arribarà "La forza del destino", amb la soprano Lise Davidsen en el paper de Leonora, una

de les heroïnes més turmentades creades pel músic italià. Les dues òperes de Puccini tancaran temporada: el 20 d'abril amb la sumptuosa escenografia art decó de "La rondine", i l'11 de maig amb "Madama Butterfly", una de les seves òperes més conegudes, protagonitzada per la soprano lituana Asumik Grigorian en el paper de Cio-Cio-San.

El repertori clàssic es completarà amb "Carmen" de Georges Bizet (27 de gener), amb el gran tenor txec Piotr Beczala (que va protagonitzar el "Lohengrin" de la temporada passada) en el rol de Don José, i amb "Romeo i Julieta" (23 de març), l'adaptació que Charles Gounod va fer de l'obra de Shakespeare i que reuneix dues de les millors veus emergents del panorama operístic actual: Nadine Sierra i Benjamin Bernheim.

Pel que fa al repertori contemporani, a més de "Pena de mort" s'oferiran "X: the life and times of Malcolm X" (18 de novembre), d'Anthony Davis, una òpera de 1996 sobre el conegut activista afroamericà, i "Florencia en el Amazonas" (9 de desembre), de Daniel Catán, la primera òpera en 100 anys cantada en castellà que programa el MET. És una obra inspirada en el realisme màgic de Gabriel García Márquez i protagonitzada per una soprano brasilera que torna al seu país per actuar a la famosa òpera de Manaos, en ple Amazones.