Girona declara persona 'non grata' a la policia infiltrada entre els col·lectius independentistes

La moció ha comptat amb el suport de l'equip de govern, l'abstenció del PSC i el vot contrari de PP i Vox

El ple de l'Ajuntament de Girona celebrat aquesta tarda ha aprovat per majoria absoluta la moció presentada per l'Ateneu Popular on es demanava declarar persona 'non grata' a l'agent de la Policia Nacional que es va infiltrar en els col·lectius independentistes de la ciutat durant tres anys per extreure informació en un cas d'espionatge que vulnerava els drets fonamentals.

El document, a més de demanar que Maria Isern Torres rebés aquest estatus també s'ha reclamat al Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya que obri una investigació per tal de determinar el cost que ha tingut per a les arques catalanes la plaça que va ocupar il·legítimament la policia.

El text de la resolució aprovada ha comptat amb el suport de l'equip de govern format per Guanyem, Junts i ERC, mentre que el PSC s'ha abstingut i PP i Vox hi han votat en contra. Precisament aquests dos últims han estat els més durs en les seves intervencions i han justificat les actuacions policials d'espionatge.

Francisco Javier Domínguez (Vox) ha qualificat els col·lectius independentistes de la ciutat com a grups que són una "amenaça per a l'Estat" i les infiltracions estan "emparades per la llei". No només això, pel membre de l'extrema dreta la moció respon a un intent de "victimisme" per part de l'independentisme i tot plegat no deixa de ser una maniobra "dels separatistes que estan en hores baixes".

En la mateixa línia s'ha mostrat el portaveu del PP, Jaume Veray, que ha advertit que si es vol fer "un pols amb l'Estat" aquest "quan engega la maquinària és imparable" i ja que "els actes comesos contra la seguretat (...) no surten gratis".

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem) ha estat contundent en el seu suport a la moció agraint en primer lloc als col·lectius que han treballat en la seva redacció i assegurant que "qui estigui a favor de la democràcia i la llibertat" no pot sinó votar a favor del text.

Per Salellas, un dissident de l'Estat "ha de tenir tots els drets garantits" i "avui tots els que defensin aquests drets haurien de votar a favor de la moció", ha reblat.

La vicealcaldessa, Gemma Geis (Junts), ha qualificat l'actuació de la policia infiltrada com a "inadmissible" i "antidemocràtica" alhora que ha demanat "respecte" pels drets fonamentals, "més enllà de la constitució espanyola".

Amb tot, Geis ha reclamat que la fiscalia reculli aquesta actuació per part de la infiltrada i que el govern espanyol es faci "responsable de les seves actuacions".

Quim Ayats (ERC), també s'ha posicionat a favor de la moció i ha estat clar al assegurar que "aquesta pràctica policial no representa cap protecció per la ciutadania, tot al contrari, és un atac", ha dit.

La regidora del PSC, Bea Esporrín, no s'ha volgut mullar i ha dit que esperaran a veure "com es posiciona la justícia".