Una policia s'infiltra durant tres anys dins els CDR de Girona i Salt

L'espia va formar part de l'Ateneu Salvadora Catà i va mantenir una relació amb un activista encausat

Una agent de la Policia Nacional s'hauria infiltrat durant tres anys en moviments socials i independentistes de Girona i Salt (Gironès). Segons ha destapat La Directa, la policia hauria arribat a les comarques gironines el maig del 2020 utilitzant com a identitat el nom de Maria Perelló.

Des d'aleshores, i segons han detectat els col·lectius, ha estat vinculada a diferents moviments com l'Espai Antiracista, la Tancada per Drets o la campanya '21 raons', en solidaritat als encausats per les mobilitzacions del primer aniversari de l'1-O. Aquest divendres, un dels activistes pendent de judici ha remarcat l'actuació "sense escrúpols, sentiments ni humanitat" de la policia, que durant aquest temps havia establert una relació sentimental amb ell.

Alerta Solidària ha anunciat que emprendrà accions legal per aquest nou cas "d'espionatge" als moviments socials i independentistes, que seria el quart detectat amb agents infiltrats. El portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, ha remarcat que en aquests moments, i després de confirmar que darrere de la identitat de Maria Perelló Amengual hi havia, en realitat, una agent de la Policia Nacional, estan recopilant informació sobre els vincles que ha establert al llarg d'aquest any a diferents moviments de Girona i Salt per poder presentar la denúncia corresponent.

Segons han detallat en una roda de premsa aquest divendres, l'agent provinent de Palma va arribar a les comarques gironines el maig del 2020. Al llarg d'aquest tres anys, i utilitzant la identitat falsa, s'ha infiltrat en la Tancada per Drets, l'Espai Antiracista i, també, en la coordinació de la campanya antirepressiva '21 raons', en solidaritat amb els encausats pel tall de l'AVE durant el primer aniversari de l'1-O.

Però la infiltració no va quedar només aquí. Al llarg d'aquests anys, i segons han denunciat, l'agent va establir una relació sentimental amb un dels activistes de la ciutat que, a més, està pendent de judici per les mobilitzacions de l'1 d'octubre del 2018. "Hem descobert un talp, avui ens reunim per destapar i fer públic que hi ha hagut una infiltrada a la ciutat de Girona i a Salt, la persona que ha viscut amb mi sota el mateix sostre durant més de dos anys amb el nom de Maria Perelló", ha explicat l'Òscar, que critica l'actuació "sense escrúpols ni sentiments" tant de l'agent com de l'estat espanyol.

"El seu medi ha estat la nostra bondat. Una bondat que ens ha portat en convertir-la en una amiga, germana i parella d'allò més estimada. L'estat espanyol ha travessat totes les línies vermelles, no només ha vulnerat els meus drets, sinó els de totes vosaltres, amb l'única finalitat d'aniquilar qualsevol forma de resistència i autoorganització popular", ha exposat l'Òscar que remarca que això demostra que els moviments socials i independentistes "són una amenaça per a les estructures de l'estat opressor": "La policia espanyola s'infiltra perquè som una gran amenaça per a la unitat d'Espanya, per a les retallades de drets i per al règim del 78".

Durant la roda de premsa, ha fet una crida a convertir "en ràbia, en organització i lluita" les llàgrimes provocades per l'impacte emocional que ha suposat descobrir la presència d'una policia infiltrada: "Nosaltres tenim la raó davant d'un estat espanyol deshumanitzat i sense escrúpols ni sentiments, que no té límits per intentar aturar-nos. No ho van aconseguir amb la violència policial ni amb la judicial, tampoc ho aconseguiran amb la violència psicològica i emocional". L'Òscar ha afirmat que ha volgut donar la cara per deixar clar que "l'única via" per aconseguir la llibertat passa per la mobilització i per "expulsar les forces d'ocupació de Girona i Salt".

En la mateixa línia, i en nom dels moviments afectats, Sílvia Rispau ha recordat que no és la primera vegada que han hagut "d'afrontar tota la cruesa de la repressió". "Avui totes estem en xoc. Que l'estat no té cap límit ni cap escrúpol ho sabíem i ho havíem experimentat abans, però ens repugna igual", ha afegit, alhora que ha criticat que precisament "el govern de l'estat espanyol més progressista de la història" infiltrés una agent durant tres anys a Girona i Salt.

Per això, insta a la mobilització "contra aquest nou embat repressiu de l'estat": "Continuarem aturant desnonaments, plantant cara al feixisme i al racisme i lluitant per la independència dels Països Catalans".

El portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, ha interpel·lat directament el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui acusa d'haver mentit dient que no hi havia més agents infiltrats. Segons ha concretat Majoral, tot i no ser físicament a Girona, fins ahir l'agent continuava mantenint comunicació telefònica amb activistes. Al vespre la van expulsar de tots els grups on participava.

Alerta Solidària sosté que les infiltracions, justificades i protegides per l'estat espanyol, afecten drets fonamentals com el dret a la intimitat, a la participació política o a la llibertat ideològica. A més, Majoral també ha posat el focus en la presència de l'agent en reunions amb els advocats dels encausats pel tall de l'AVE amb els seus advocats per traçar l'estratègia per al judici.

El cas havia d'arribar a judici el 28 de març al penal 2 però es va suspendre, fixant nova data per al desembre. Hi ha quatre activistes que s'enfronten a 4 anys de presó i a multes per valor de 12.150 euros delictes de desordres públics, atemptat, danys i lesions lleus. La causa va arribar a tenir dinou investigats, entre ells l'aleshores alcalde de Celrà (Gironès), Dani Cornellà, i l'exalcalde de Verges (Baix Empordà), Ignasi Sabater, detinguts per la Policia Nacional el 16 de gener del 2019.