El fiscal vol investigar per homicidi intencionat el kamikaze de l'accident mortal a l'AP-7 a la Jonquera

El xoc va passar quan el traficant anava contra direcció fugint de la policia francesa

El fiscal vol que la causa oberta al conductor kamikaze que va provocar l'accident mortal a l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) quan conduïa contra direcció fugint de la policia francesa el 10 de juny passat s'instrueixi per homicidi intencionat i, per tant, que el cas l'acabi jutjant un jurat popular.

En un escrit presentat al jutjat, argumenta que el motiu de l'investigat per conduir en sentit contrari no va ser "fruit d'una equivocació", sinó perquè duia 15,20 quilos de marihuana i 1,32 quilos d'haixix al cotxe i no volia que l'atrapessin: "S'havia de representar com a probable que pogués col·lidir frontalment amb un vehicle causant la mort d'una persona, com així va passar". La víctima era un home de 61 anys.

Poc després de les onze de la nit del 10 de juny, la sala de coordinació dels Mossos d'Esquadra va rebre l'avís de l'accident al punt quilomètric 1 de l'AP-7, en sentit nord. La reconstrucció dels fets indica que l'investigat conduïa un cotxe en direcció França quan va detectar la presència de la Policia Nacional francesa. Aleshores, va fer un canvi de sentit i va començar a circular en contra direcció per l'autopista.

Un altre conductor, que es va trobar el cotxe de cares, va alertar els agents, que van perseguir el vehicle per interceptar-lo. El cotxe sospitós va acabar xocant frontalment amb un altre vehicle que circulava "correctament". Com a resultat de la col·lisió, el conductor i únic ocupant de l'altre cotxe va morir a l'acte.

La víctima era una home de 61 anys i nacionalitat polonesa, segons va informar el Servei Català de Trànsit (SCT). El conductor que va causar el xoc, de 22 anys i origen francès, va patir ferides lleus.

A dins dels vehicle escàpol, els agents hi van localitzar droga. En concret, hi havia 15,290 quilos de marihuana repartits en dues bosses i 1,320 quilos d'haixix. Els Mossos d'Esquadra van arrestar el conductor.

L'home va passar a disposició del jutjat d'instrucció 6 de Figueres el dia 12 de juny. El magistrat va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança per delictes contra la salut pública, contra la seguretat viària per conducció temerària amb menyspreu per la vida dels demés i homicidi per imprudència greu.

El fiscal del cas, Víctor Pillado, considera que no va ser una imprudència sinó un homicidi intencionat per dol eventual perquè el conductor "s'havia de representar com a probable" que, conduint contra direcció per l'AP-7, podia provocar un accident "causant la mort d'una persona, com així va passar". Per això, vol que la investigació se segueixi per homicidi dolós i que el cas l'acabi jutjat un jurat popular.

A l'escrit que ha presentat al jutjat, el fiscal indica que l'accident no va ser "fruit d'una equivocació": "L'investigat, en el moment de fer el canvi de sentit pel carril, veient vehicles venint-li de cara i fins i tot esquivant-ne un, a les velocitats per les que se circula per una autopista, de manera necessària s'ha de representar com a probable una col·lisió frontal amb resultat de mort".

Quan va passar a disposició judicial, el conductor va negar els fets i va al·legar que viatjava d'acompanyant al vehicle i que no sabia que hi havia drogues. Ara, el seu advocat, Daniel Muntada, ha afirmat que l'investigat assumirà la responsabilitat però apunta que el conductor no es va representar en cap moment que pogués matar algú. "És un jove sense antecedents ni policials ni judicials. Va prendre un seguit de males decisions però, en aquell moment, estava sotmès a l'estrès de fugir de la policia i no es va imaginar què podia passar", remarca.

El fiscal, però, ho apuntala amb jurisprudència del Tribunal Suprem concloent que causar la mort d'una persona per circular en sentit contrari és un delicte d'homicidi intencionat, cosa que també augment al rang de pena que li podrien imposar al processat (dels 4 anys i mig màxim per homicidi imprudent als 15 de condemna màxima per homicidi intencionat).