Presó per als dos mossos que van tramar apallissar un estafador de Figueres

El Tribunal Suprem també endureix la condemna contra els dos estafats

El Tribunal Suprem ha condemnat a 1 any i 3 mesos de presó els dos agents dels Mossos d'Esquadra que van ajudar uns empresaris de Figueres a apallissar un estafador. La sentència conclou que els dos agents, Fausto Ricardo Hermida i José Luis Cabrera, van tramar un pla amb els dos empresaris per escarmentar Justin Hapi, un estafador molt prolífic especialitzat en el truc dels bitllets tintats.

El març del 2010, els dos empresaris van portar l'estafador fins a la seu de Grues Font i allà tot el grup li va clavar "un gran nombre de cops de puny i puntades de peu". El Suprem també endureix la condemna contra els dos empresaris i els condemna ara a dos anys de presó per detenció il·legal.

La sentència del Tribunal Suprem és molt crítica amb l'actuació dels agents. "L'acció que ha arribat a judici suposa una agressió injustificada, abusiva i indigna d'un agent de l'autoritat i, sobretot, està a les antípodes de les precisions de comportament de la policia reflectida a la llei", recull la sentència.


L'Audiència de Girona va condemnar els dos agents a pagar una multa de 720 euros per una falta de lesions, pels "cops de puny i puntades de peu" que van donar a l'estafador com a escarment per haver estafat els dos empresaris empordanesos. El tribunal els va absoldre dels delictes de detenció il·legal, tortures i lesions.

El cas que va portar a asseure's a la banqueta dels acusats els dos empresaris, els dos mossos i un pagès. L'Audiència de Girona va condemnat els germans Font i els agents perquè va considerar que tots ells es van posar d'acord per venjar-se de l'estafador. Justin Hapi va estafar gairebé 40.000 euros als amos de Grues Font amb el truc dels bitllets tintats. Al cinquè acusat, al pagès, el va absoldre.

Les penes que va imposar el tribunal estaven molt allunyades de les que reclamava el fiscal. L'acusació pública sol·licitava penes de 10 anys i mig per als amos de l'empresa i, en el cas dels mossos, la petició s'elevava fins als 14 anys. Entre el reguitzell de delictes que els imputava hi havia detenció il·legal, tortures, amenaces i lesions. Als dos agents els va condemnar a la multa de 720 euros i als germans Font a gairebé 2 anys per segrest i lesions.

El fiscal va recórrer la sentència de l'Audiència de Girona i ara el Tribunal Suprem ha endurit les penes contra els quatre acusats. En el cas dels dos Mossos d'Esquadra, els condemna a 1 anys i 3 mesos de presó per un delicte contra la integritat moral. Com que no tenen antecedents i la condemna és inferior a 2 anys, no haurien d'entrar a presó, però el Suprem també els inhabilita per a ser policies durant 1 any i 3 mesos.

"Òbviament, va quedar severament malmesa la imatge policial", ressalta la sentència del Suprem que afegeix que els dos Mossos d'Esquadra "no van ser símbol de protecció, sinó de vexació". Per això, la sentència ressalta que el "càstig" s'ha de centrat sobretot "allà on van abusar del dret que els ha donat la societat": en la pena d'inhabilitació.

En el cas dels germans Font, l'Audiència els havia condemnat a 1 any i 5 mesos de presó pel delicte de detenció il·legal perquè els aplicava un atenuant de reparació del dany. El Suprem considera que aquest atenuant que rebaixa la pena no s'ha d'aplicar i eleva la pena a 2 anys de presó. Així, en total, els germans Font estan condemnats a 2 anys i 5 mesos de presó per aquest cas.