Multa de 720 euros per als dos Mossos que van ajudar a apallissar un estafador

La sentència també condemna els amos de Grues Font a un any i onze mesos de presó i els obliga a pagar uns 6.000 euros d'indemnització

El cas que va portar a asseure's a la banqueta dels acusats dos empresaris, dos mossos i un pagès ja té sentència. L'Audiència de Girona ha condemnat els germans Font i els agents perquè considera que tots ells es van posar d'acord per venjar-se de l'estafador. Al cinquè acusat -el pagès- l'ha absolt.

Això sí, les penes que ha imposat el tribunal s'allunyen -i molt- de les que reclamava el fiscal. De fet, l'acusació pública sol·licitava penes de 10 anys i mig per als amos de l'empresa, que en el cas dels mossos elevava fins als 14 anys. Entre el reguitzell de delictes que els imputava hi havia detenció il·legal, tortures, amenaces i lesions.

La sentència, però, si bé considera provades les lesions, rebutja que els empresaris i els agents haguessin torturat i amenaçat la víctima. L'estafador era Justin Hapi, un autèntic mag del truc dels bitllets tintats, que va aconseguir ensarronar gairebé 40.000 euros als amos de Grues Font.

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc el 12 de març del 2010. Aquell dia va ser quan -segons l'escrit- el grup va posar en pràctica el pla que havien ordit per venjar-se de Hapi. Alejandro Font va quedar amb l'estafador en un bar de Figueres i, des d'allà, el va portar fins a la seu de la seva empresa, Grues Font, situada al polígon de Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà).

Quan empresari i estafador van entrar a la sala de juntes de la nau, a dins els esperaven els dos mossos d'esquadra i l'altre propietari (Josep Maria Font, germà d'Alejandro). Allà, tot el grup va donar "un gran número de cops de puny i puntades de peu" a Hapi.

Un cop el van haver atonyinat, els dos germans van tornar a carregar l'estafador a la furgoneta i van enfilar l'N-II. Durant la ruta, Justin Hapi va obrir la porta posterior del vehicle, es va llançar a la calçada per fugir i un altre conductor el va auxiliar.

Cap credibilitat a l'estafador

A l'hora de condemnar els quatre processats i, per molt que sembla contradictori, l'Audiència de Girona no dóna cap "credibilitat" a la declaració que va fer l'estafador. De fet, el tribunal ressalta que les explicacions de Hapi estan plenes de "contradiccions, imprecisions, exageracions i incerteses". I més, tenint en compte que ell mateix havia estafat prop de 4.000 euros als propietaris de Grues Font.

Per això, entre d'altres, la sentència descarta que els acusats lliguessin Hapi de mans i peus amb brides, que el torturessin arrossegant-lo amb una corda lligada al coll o bé que l'amenacessin cridant-li que el matarien i que era 'un negre menys'. A més, en aquest punt també és on l'Audiència rebutja que el cinquè imputat -el pagès- hagués pres part en la venjança.

De totes maneres, però, el tribunal sí que conclou que l'estafador va patir "real i efectivament" diverses lesions, i que es va arribar a llançar des de la furgoneta en marxa. Per determinar-ho, la sentència s'aferra a les declaracions dels dos empresaris (que van admetre haver-se barallat amb Hapi a la nau), a les de l'agent Fausto Ricardo Hermida (que va declarar que Alejandro Font li havia dit que l'estafador els havia ensarronat) i a la posició que aquell vespre marcava l'emissora GPS dels mossos (que els situava a prop de l'empresa Grues Font).

A l'hora d'imposar les penes, la Secció Quarta de l'Audiència estima dues atenuants per als empresaris. La primera, de confessió, perquè es van anar a entregar als Mossos d'Esquadra l'endemà dels fets. I la segona, de reparació del dany, perquè han consignat els diners per pagar les indemnitzacions.

El tribunal condemna Alejandro i Josep Maria Font a un any i onze mesos de presó pels delictes de lesions i detenció il·legal (per haver carregat Hapi a la furgoneta després de la pallissa). A més, els hi imposa haver de pagar a l'estafador una indemnització de 5.886 euros.

Pel que fa als dos mossos, l'Audiència de Girona condemna Fausto Ricardo Hermida i José Luis Cabrera a pagar 720 euros de multa per una falta de lesions. I és que, més enllà d'haver ventat cops de puny i puntades de peu a Hapi a la seu de l'empresa, el tribunal conclou que no van intervenir en res més.

L'Audiència absol tant els dos empresaris com els dos mossos dels delictes d'amenaces, tortures i -en el cas dels agents- detenció il·legal i lesions a què s'enfrontaven. La sentència no és ferma i, en un termini de cinc dies, es pot recórrer en cassació davant del Tribunal Suprem.

L'advocat de la defensa dels dos agents, Manel Mir, diu estar "molt content" per la decisió de l'Audiència. "Els meus clients s'enfrontaven a una pena de fins a 14 anys de presó i, tot i que partíem de proves que semblaven gairebé impossibles de desmuntar, durant el judici ho vam anar fent", ha concretat Mir.

"La sentència diu que els meus clients van cometre una falta per haver donat cops a l'estafador, però el fet que no hagin estat condemnats per cap delicte els hi és molt favorable", indica l'advocat. I conclou: "Per tant, crec que és un èxit total".