Jutgen dos mossos per ajudar dos empresaris de Figueres a torturar un estafador

La suposada víctima és Justin Hapi, expert a engalipar gent amb el truc dels bitllets tintats

El cas que ha portat a asseure a la banqueta dels acusats els dos empresaris figuerencs, un pagès i els dos agents dels Mossos d'Esquadra es remunta a principis del mes de març del 2010. Aleshores, Justin Hapi, un veritable mag del truc dels bitllets tintats, havia aconseguit estafar 40.000 euros a un dels propietaris de l'empresa Grues Font.

Aquest afer, que ja s'ha jutjat per un altre procediment, ha acabat amb una condemna de dos anys i quatre mesos per a Hapi. I d'aquesta estafa, precisament, deriva el cas que avui s'ha jutjat a l'Audiència de Girona. I és que, com sosté el fiscal, després de veure que els havien ensarronat, els amos de l'empresa de grues van decidir prendre's la justícia per ells mateixos.

Per això, segons indica l'acusació, els dos empresaris (Àlex i Josep Maria F.B.) van conxorxar-se amb dos mossos d'esquadra (Fausto Ricardo H.P. i José Luis C.S.) i un pagès de la zona a qui coneixien (Jordi C.M.). La nit del 12 de març, els empresaris van portar l'estafador fins a la seu de l'empresa i, un cop el van tenir allà, tot el grup el va apallissar i torturar.

Entre d'altres, el fiscal recull que els cinc processats van mig despullar Justin Hapi, el van lligar de peus i mans amb brides i el van colpejar a la cara. Després, li van passar una soga pel coll i el van arrossegar fins a una mena de magatzem, mentre no deixaven d'amenaçar-lo dient-li que el matarien.

L'escrit d'acusacions ressalta que tots cinc acusats es trobaven a la seu de Grues Font en el moment de la pallissa. Entre d'altres, perquè el GPS del cotxe patrulla que portaven els dos agents dels Mossos d'Esquadra els situava a dins l'empresa en el moment de l'agressió.

Després d'atonyinar-lo, l'acusació explica que els dos empresaris van carregar Hapi dins una furgoneta i van començar a enfilar l'N-II. Mentre circulaven per aquesta carretera, però -segons el relat del fiscal- l'estafador es va poder alliberar, va obrir una porta de la furgoneta i va saltar a la calçada amb el vehicle en marxa, on un conductor el va auxiliar.

"Totalment avergonyit"

Aquest matí, un a un, tots els processats han negat haver apallissat i torturat l'estafador. Els primers de declarar han estat els dos germans empresaris. Àlex F.B. ha reconegut que se sentia "totalment avergonyit" després d'haver-se deixat ensarronar per Hapi, i que li tenia "por" perquè l'estafador no deixava d'extorsionar-lo demanant-li més diners.

Per això, quan aquell vespre del 12 de març va quedar amb Hapi en un bar de Figueres, Àlex F.B. li va demanar a l'estafador que l'acompanyés fins a l'empresa amb la intenció de reclamar-li els 40.000 euros que li havia pres. Un cop els dos van arribar a la seu de Grues Font, situada al polígon de Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), allà se'ls va unir l'altre propietari de l'empresa (Josep Maria F.B.).

Durant la seva declaració, els dos empresaris han admès que s'havien discutit amb Hapi i que, fins i tot, es van barallar. "El vaig agafar per la corbata i el vaig amorrar a terra diversos cops", ha declarat Àlex F.B. Tot i això, però, tots dos han assegurat que en cap moment el van vexar ni torturar. A més, durant tota l'estona que van ser a la seu de Grues Font, allà dins -segons han assegurat- no hi va entrar ningú més.

Segons el relat dels empresaris, la discussió es va acabar quan tots dos germans van veure que no anirien enlloc si continuaven per aquest camí. Per això, van decidir tornar a portar l'estafador al bar on havien quedat inicialment. Hapi va pujar "voluntàriament" a la part de darrere de la furgoneta, ha dit Àlex F.B., però quan estaven a mig camí, els dos germans van parlar d'aprofitar l'avinentesa i anar-lo a denunciar a comissaria. Va ser aleshores quan -com han assegurat- l'estafador va obrir la porta del vehicle i va saltar.

Vigilància i identificacions al polígon

Després de la declaració dels empresaris, els ha tocat el torn als dos mossos d'esquadra. El primer dels agents, Fausto Ricardo H.P., ha explicat que va assabentar-se de l'estafa dels 40.000 euros a principis d'aquell mes de març del 2010. Va ser el mateix Àlex F.B. qui li va explicar, perquè tots dos es coneixien.

El mosso, però, també ha dit que l'empresari s'havia negat a denunciar els fets, perquè estava molt avergonyit. De totes maneres, quan el dia 12 de març Àlex F.B. va quedar amb Justin Hapi al bar de Figueres, l'empresari va alertar-lo demanant-li que anés al local per si li calia ajuda.

L'agent dels mossos s'hi va presentar amb un altre company, que feia pocs dies que estava en pràctiques a la comarca (José Luis C.S.). Tots dos van entrar al bar vestits de paisà i s'hi van estar uns vint minuts. Tot i que l'empresari va fer-li saber a Hapi que eren Mossos d'Esquadra, però, no van intervenir perquè el mateix Àlex F.B. "va fer un gest indicant-me que tot anava bé", ha explicat l'agent.

Poc després que l'empresari i l'estafador marxessin del bar, el mosso ha declarat que va rebre una trucada de Josep Maria F.B. Per telèfon, l'empresari va demanar-li que anessin fins al polígon, perquè els dos germans tenien "problemes" amb Justin Hapi.

Els dos agents van agafar el cotxe patrulla i van anar fins a la seu de Grues Font. Quan hi van arribar, però, van trobar l'empresa tancada i van veure que tot estava tranquil.

Per això, segons ha declarat l'agent, tant ell com el seu company van aprofitar l'estona per fer vigilància al polígon i identificar algun dels vehicles que hi circulava. Tots dos mossos han explicat, d'aquesta manera, perquè el GPS del cotxe patrulla els situava al polígon aquell dia al vespre.

El darrer de tots els acusats que ha declarat ha estat el pagès Jordi C.M., a qui el fiscal també acusa d'haver atonyinat l'estafador. Aquest acusat, però, ha negat trobar-se a la seu de Grues Font la nit dels fets, i ha assegurat que coneixia tant els empresaris com l'agent Fausto Ricardo H.P. d'anar a pescar junts.

Amenaces i vexacions

Després de les declaracions dels cinc acusats, qui ha declarat ha estat el mateix Justin Hapi. Tot i que quan se'l va jutjar per l'estafa va emmudir i no va respondre cap pregunta, avui sí que ha parlat per explicar què li va passar aquella nit del 12 de març del 2010.

Hapi ha dit que, només d'arribar a la seu de Grues Font, el van portar fins a la sala de juntes, on l'esperava tot el grup. Allà, els dos Mossos d'Esquadra es van identificar com a policies, el van amenaçar dient-li que era "un negre mort" i el van començar a registrar.

L'estafador ha explicat que, a partir d'aleshores, tot el grup va començar a picar-lo repetidament per tot arreu, donant-li cops de puny i puntades de peu. Després, Hapi ha dit que l'havien immobilitzat amb brides, li havien passat la soga pel coll i l'havien tancat al magatzem, mentre no deixaven de dir-li que era "home mort".

L'estafador també ha precisat que, durant tota l'agressió, un dels processats el va gravar i li feia fotos. Després, sense deixar de dir-li que no els mirés a la cara, els cinc processats el van carregar a la furgoneta i els dos empresaris se'l van endur. Hapi ha explicat que va poder sortir del vehicle al mig de l'N-II i que, després de posar-se a cridar demanant auxili, un conductor el va socórrer.

Tot i ser precís sobre els detalls de l'agressió, Hapi ha dit que no recordava que la mateixa Audiència de Girona faci poques setmanes que l'hagi condemnat per l'estafa de 40.000 euros. Segons ell, els dos germans Font "es van equivocar de persona" quan van decidir atonyinar-lo, perquè no els coneixia de res.

Entre 8,5 i 14 anys de presó

El fiscal imputa als cinc acusats tot un reguitzell de delictes (detenció il·legal, tortures, amenaces i lesions). De tots els processats, els qui s'enfronten a la pena més elevada són els dos mossos d'Esquadra, per a qui l'acusació els sol·licita una condemna de 14 anys de presó.

Als dos empresaris, el fiscal els demana deu anys i mig de presó. Finalment, el cinquè processat -el pagès- s'enfronta a vuit anys i mig de presó. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació demana que els cinc acusats indemnitzin Justin Hapi amb 5.886 euros per les ferides que li van provocar, i que van comportar-li haver de ser hospitalitzat.

El judici per aquest cas continuarà demà amb les declaracions de més testimonis. S'espera que, al final del matí, les parts anunciïn les conclusions definitives i l'afer quedi vist per a sentència.