L'estafador a qui haurien torturat a Figueres es contradiu

Un dels mossos que va prendre declaració a Justin Hapi assegura que té "credibilitat zero"

Segons dia de judici contra els cinc acusats -dos d'ells, mossos- per haver vexat i torturat un estafador a Figueres. En la sessió d'aquest matí, la balança s'ha decantat a favor dels processats. Sobretot, després d'escoltar les declaracions dels agents dels Mossos d'Esquadra que van prendre declaració a la suposada víctima, Justin Hapi.

I és que, amb només poques hores de diferència, l'estafador (que té nombrosos antecedents) va capgirar la versió dels fets. Aquella nit del 12 de març del 2010, poc després que se'l trobessin ensangonat i mig despullat per un voral de l'N-II, Hapi va assegurar que l'havien apallissat a l'interior d'una furgoneta.

Abans que se l'emportés l'ambulància, un agent va prendre-li declaració. Aleshores, el ghanès li va relatar una història "una mica surrealista", en paraules de l'agent. L'estafador va dir-li que aquell vespre havia arribat a Figueres pels voltants de les vuit del vespre perquè anava a veure la seva xicota.

Segons aquesta primera versió, quan estava pels voltants de l'estació se li va apropar una furgoneta amb cinc desconeguts a l'interior. "Ell em va explicar que li havien fet una pregunta i que, quan es va apropar per respondre, el van obligar a entrar per força a dins del vehicle i li van donar una pallissa", ha declarat l'agent.

Fins i tot, assegura el mosso, Hapi li va explicar que l'havien arrossegat des del vehicle amb una corda lligada al coll, abans que es pogués escapar dels seus captors. L'agent també ha dit que, des de l'interior de l'ambulància, l'estafador li va respondre "amb un castellà perfecte" (quan ahir a l'Audiència, va declarar en francès perquè deia que no el parlava amb fluïdesa).

A més, en cap moment Hapi tampoc va dir que l'haguessin lligat de mans i peus. L'agent ha explicat que, després d'escoltar-lo, li va semblar que tot allò que explicava l'estafador "era mentida" i que, per a ell, aquest relat tenia "credibilitat zero".

Un versió diferent a l'hospital

Poques hores després, i quan es trobava a l'habitació de l'hospital, Justin Hapi va canviar radicalment aquesta primera versió. Aleshores, i davant un altre agent, l'estafador ja va situar la pallissa a l'interior de la seu de Grues Font i va posar nom i cognoms als agressors.

Segons ha dit aquest segon mosso, Hapi va relatar que, quan aquell vespre es trobava a l'estació de tren de Figueres, se li van acostar "entre 4 ó 5 persones, i algunes d'elles es van identificar com a policies". L'estafador va dir aleshores que el van convidar a prendre un cafè però que, en realitat, el van portar fins a la seu de l'empresa Grues Font, on el van apallissar i torturar.

A més de posar de relleu aquestes dues versions oposades, durant la sessió del judici d'aquest matí també s'ha fet palès que Hapi té nombrosos antecedents. No només per estafes amb el truc dels bitllets tintats, sinó també per delictes violents com ara atemptat a agents de l'autoritat o violència física habitual en l'àmbit de la llar.

Entre els testimonis que han declarat aquest dimarts al matí també hi havia els familiars dels dos empresaris figuerencs. Tots han coincidit a explicar que els dos germans, propietaris de Grues Font, estaven "molt afectats" i avergonyits després de deixar-se estafar 40.000 euros.

Demà, el judici entrarà a la recta final amb les declaracions dels perits i les conclusions de les parts. A la banqueta dels acusats s'hi asseuen cinc homes (els dos empresaris, dos mossos i un pagès). S'enfronten a penes de fins a 14 anys de presó acusats de detenció il·legal, tortures i lesions.