Creu Roja nega que tingués coneixement previ dels abusos sexuals

Treballadors socials asseguren que alguns educadors van exposar els fets a membres de l'entitat fa dos anys

La Creu Roja ha negat que tingués coneixement previ dels suposats abusos sexuals pels quals va ser detingut l'expresident de l'entitat, Joaquim Homs. En un comunicat, la Creu Roja contradiu les afirmacions que l'Assemblea de Treballadors d'Acció Social de les comarques gironines van fer dijous assegurant que alguns educadors socials havien posat en coneixement dels seus superiors els fets dos anys enrere.

Aquest col·lectiu, a més, apunta que Homs va deixar de ser president just en aquell moment, el març del 2011. Creu Roja ha atribuït la seva sortida de la presidència comarcal a "motius personals i familiars" i ha reiterat que estudia personar-se com a acusació particular si el cas arriba a judici.

Els Mossos van arrestar dilluns Joaquim Homs acusat d'haver abusat sexualment de tres joves usuaris de l'entitat. Després de declarar als jutjats, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Girona el va deixar en llibertat provisional i, com a mesura cautelar, va dictat una ordre d'allunyament que li impedeix apropar-se a menys de 300 metres dels joves que el van denunciar.

Per a l'Assemblea de Treballadors d'Acció Social de les comarques gironines, aquestes mesures són "insuficients" ja que no protegeixen les víctimes, algunes menors d'edat en els moments que s'haurien comès els fets denunciats. A més, aquest col·lectiu alertava que hi podia haver més víctimes que no han denunciat per por a represàlies i acusava Creu Roja d'haver encobert Joaquim Homs. En un comunicat, el col·lectiu assegurava que l'entitat ja ho sabia des de feia dos anys perquè hi havia educadors socials que ho havien explicat als seus superiors i retreia a l'entitat que no hagués actuat llavors.

Creu Roja nega que ho sabés

Creu Roja ha respost a aquestes acusacions i ha negat que tingués coneixement previ dels fets denunciats. Homs va ser president de l'assemblea del Pla de l'Estany, càrrec que va deixar el març del 2011. El col·lectiu de treballadors socials apuntava que l'entitat hauria apartat de la presidència Homs després de tenir coneixement d'aquests fets.

Creu Roja, en canvi, assegura en un comunicat que l'acusat va deixar el càrrec "per motius personals i familiars" i que, actualment, es mantenia com a voluntari. La institució també nega que fos tresorer (una figura que no està recollida als estatuts) i recorda que ha suspès cautelarment el voluntari, que ja no manté cap lligam amb l'entitat.

Creu Roja recorda que està estudiant la possibilitat de personar-se com a acusació particular si els fets arriben a judici. A més, tot i que el cas es troba sota secret de sumari, l'entitat ha mostrat la seva "plena disposició" de col·laborar amb la justícia a fi d'esclarir el cas.