'La Creu Roja fa dos anys ja sabia dels abusos sexuals'

Treballadors socials gironins carreguen contra l'entitat perquè no va apartar Joaquim Homs fins dimarts

L'Assemblea de Treballadors d'Acció Social de les comarques gironines reclama més mesures de protecció per als joves que van denunciar els suposats abusos sexuals per part del fins ahir tresorer de la Creu Roja del Pla de l'Estany, Joaquim Homs, que va quedar en llibertat provisional, mantenint-se la seva imputació.

El jutge va dictar un ordre d'allunyament que li impedeix apropar-se a menys de 300 metres dels joves denunciants -alguns menors en el moment dels fets-, una mesura insuficient segons aquest col·lectiu que adverteix que hi poden haver altres víctimes que no s'han atrevit a denunciar-ho per por a represàlies.

Els treballadors denuncien que Creu Roja fa dos anys que ho sap. El col·lectiu critica la manera en què s'ha portat fins ara aquest cas ja que els consta que alguns educadors socials van alertar als seus superiors dels suposats abusos ara fa dos anys i es pregunten per què Creu Roja s'ha esperat fins ahir dimarts a apartar Joaquim Homs, després que el cas sortís als mitjans arran de la seva detenció, si ja en tenien coneixement. A més, demanen que l'entitat i els Serveis Socials apliquin mesures concretes per protegir les suposades víctimes i que algunes, segons l'assemblea, eren menors en el moment de cometre's els suposats abusos sexuals.

Els treballadors socials assenyalen que el suposat agressor era el president de la Creu Roja del Pla de l'Estany en el moment en què hauria comès els fets denunciats i per tant que l'entitat hauria també d'afrontar les despeses judicials dels joves que ho han denunciat, ja que estan sense feina i no tenen prou recursos. El seu portaveu, Marc Sánchez, apunta que el coneixement dels fets podria haver estat la causa per la qual Creu Roja va decidir l'any passat apartar-lo de la presidència del Pla de l'Estany i deixar-lo com a tresorer, un càrrec que ha ocupat fins ahir dimarts quan l'entitat va decidir suspendre'l de forma cautelar i immediata a l'espera del final de les investigacions. En un comunicat, Creu Roja apuntava que no descartava personar-se com a acusació particular si el cas arribava a judici.

Des de l'assemblea, consideren que hi ha aspectes que caldrà aclarir i demanen a Creu Roja que expliqui què ha fet des que va tenir coneixement ara fa dos anys i que el tema va arribar a "instàncies superiors". "Pel que sembla, ningú va fer res fins avui, després que fossin els educadors socials de base que ja al seu moment van donar a conèixer els fets", apunta Sánchez, que també es pregunta si s'hagués actuat de la mateixa manera si els joves denunciants, en comptes de ser immigrants haguessin estat de Banyoles.

En un comunicat, l'Assemblea denuncia "manca de suport institucional" tant dels professionals com de les presumptes víctimes en el moment en què es van conèixer els fets i assenyalen que, més enllà de la seva veracitat, s'hauria d'haver treballat per protegir les possibles víctimes, a nivell psicològic i afectiu i sobretot "tallar" la seva vinculació amb el presumpte agressor.

Finalment, rebutgen qualsevol "abús de poder" com el que es podria haver viscut a Banyoles amb aquest joves, que haurien patit una doble discriminació, d'origen i de classe, en veure's "totalment desprotegits davant els fets greus que denuncien".
  • Marc Sánchez es pregunta per què s'han amagat aquests fets durant dos anys