La Creu Roja suspèn un voluntari detingut per abusos sexuals

Joaquim Homs ha declarat al jutjat d'instrucció 3 de Girona al llarg del matí

La Creu Roja ha actuat de forma fulminant contra un voluntari de l'entitat a la comarca del Pla de l'Estany, a qui els Mossos d'Esquadra han detingut com a sospitós d'abusar sexualment de tres joves usuaris.

L'entitat ha suspès el voluntari, Joaquim Homs, de tots "els drets i deures de forma cautelar i immediata". En un comunicat, la Creu Roja informa que ha obert un expedient intern disciplinari i ha avançat que, si el procés arriba a judici, no descarta personar-se com a acusació particular. Homs, detingut dilluns després que els usuaris denunciessin que els hi havia fet tocaments, ha passat a disposició judicial aquest dimecres al matí al Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona.

Joaquim Homs, que és funcionari de presons, porta temps vinculat a la Creu Roja de Banyoles. De fet, va ser el president de l'associació de l'entitat a la comarca i també va fer-hi tasques de tresorer. La seva detenció va tenir lloc aquest dilluns, després que tres joves immigrants el denunciessin per abusos sexuals.

Segons ha avançat el diari 'El Punt', el cas el van destapar alguns educadors socials de Banyoles, que havien rebut queixes per part d'alguns nois usuaris de la Creu Roja sobre l'actitud d'Homs. Els educadors van presentar una denúncia als jutjats, que s'acompanyava d'algunes cartes dels joves on relataven els suposats abusos.

El jutjat va obrir diligències per aquests fets i va citar a declarar diversos d'aquests joves. Segons recull el diari, el detingut solia cometre els abusos i tocaments a casa seva. Allà era on demanava als joves que l'acompanyessin, després que els nois haguessin acudit a la Creu Roja de Banyoles i Homs els hi hagués cursat la seva petició (com ara, per exemple, ajudar-los a trobar feina).

Després de la seva detenció, Homs ha passat dues nits a comissaria i avui els mossos l'han traslladat fins al Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona, que és el que porta el cas. Fins allà, també s'hi han desplaçat educadors del Pla de l'Estany amb els tres joves immigrants que han presentat la denúncia, i que també han declarat davant del jutjat.

Apartat de la Creu Roja

D'entrada, la detenció de Joaquim Homs per abusos sexuals ja ha tingut les primeres conseqüències. La Creu Roja ha decidit apartar-lo de l'organització de forma fulminant. En un comunicat, l'entitat assegura que se l'ha suspès "de forma cautelar i immediata" de tots els seus "drets i deures" i que, en paral·lel, s'ha obert un expedient intern disciplinari.

La Creu Roja subratlla que els fets denunciats, si es demostra que són certs, suposen "una greu vulneració dels drets i deures dels membres de l'organització, segons queda recollit en els estatuts interns". L'entitat recorda que el seu Codi de Conducta recull explícitament que tots els seus membres -siguin o no voluntaris- han d'actuar "amb ètica i integritat". I que, en cap cas, poden valer-se de la seva condició ni utilitzar el nom de la institució "amb finalitats privades" o per obtenir "privilegis o beneficis".

Per això, si la denúncia per abusos sexuals tira endavant, l'entitat es plantejarà personar-se com a acusació particular per ajudar "a aclarir els fets, preservar l'honorabilitat de l'organització i dels seus membres i, sobretot, estar al costat de les persones afectades".