Més de 30.000 persones segueixen la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell

S'ha pogut seguir a través de pantalles en diverses platges i a Palafrugell

La platja de Port Bo ha tornat a unir la nit, el mar i la música. La tradicional Cantada d'havaneres, que marca l'inici de l'estiu a la Costa Brava, ha atret milers de persones fins a Calella de Palafrugell, que any rere any –i ja en van 56- es converteix en capital del cant mariner.

Organitzada per l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, amb el suport de la Diputació de Girona, la Cantada d'Havaneres es remunta a l'any 1966. Aleshores, aquella primera trobada de cantaires es va celebrar a la taverna de Can Batlle, i va ser quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir en la presentació del llibre 'Calella de Palafrugell i les havaneres', el segon recull del gènere publicat a Catalunya.

L'èxit de la trobada va animar els organitzadors a repetir-la l'any següent, amb una cantada més formal a la platja d'en Calau. El 1969, l'Associació d'Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada d'Havaneres, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment.

Aquesta nit, han acompanyat el grup degà Port Bo les formacions Barca de Mitjana i Els Pescadors de l'Escala. I dins el repertori, han destacat quatre havaneres que va compondre Càstor Pérez: 'Vestida de nit', 'Temps perdut', 'La Habana se llama Elena' i 'El mariner feliç'.

Han encetat la nit Els Pescadors de l'Escala, amb ‘La Rosa dels Vents', ‘Mariner de terra endins', ‘Got a got‘, ‘La Habana se llama Elena‘ i ‘Escolt es vent‘. Després, Barca de Mitjana ha desplegat un repertori amb ‘Enyorança‘, ‘El abanico‘, ‘Cançó del verd mar‘, ‘La perla‘ i ‘El mariner feliç‘.

La cantant i actriu catalana, Elena Gadel, ha participat en la cantada i ha protagonitzat un dels moments més íntims i emotius de la nit interpretant ‘La gavina‘, ‘Nostalgias‘, ‘Et confesso‘, ‘Vestida de nit‘ i ‘Habaneras de Cádiz‘. Gadel no és aliena al gènere perquè sovint, durant les seves actuacions, interpreta l'havanera 'La Gavina', del mestre Frederic Sirés.

Per tancar la nit, ha pujat a l'escenari la formació de casa, Port Bo, per interpretar ‘La hamaca‘, ‘Temps perdut‘, ‘La sirena i la lluna‘, ‘Para ti‘ i ‘Las Fuentes‘. El colofó de la cita, com ja és tradicional, ha estat la cantada conjunta de ‘La bella Lola‘, que ha omplert la grada de mocadors onejant, i ‘El meu avi‘.

Més de 30.000 persones

Entre les grades de l'escenari, la platja les barques i el seguiment a través de pantalles gegants ubicades en punts estratègics, l'Ajuntament de Palafrugell calcula que més de 30.000 persones han seguit ‘in situ‘ la cantada d'havaneres. Aquestes es trobaven situades a platja del Canadell (Calella de Palafrugell), platja del Port Pelegrí (Calella de Palafrugell), plaça Nova (Palafrugell) i a la platja de Llafranc.

L'alcalde de la població, Juli Fernández, ha assenyalat que fins a les sis de la tarda havien entrat 29.000 vehicles a la població. Per facilitar la mobilitat, l'organització ha habilitat aparcaments addicionals i busos llançadora que cobreixen el recorregut entre el nucli de Palafrugell i Calella.

"La millor manera de venir a gaudir de les havaneres és venir d'hora, dinar a algun dels restaurants de la zona i passar el dia aquí, fer-ho a partir de les sis de la tarda és més complicat", ha afirmat l'alcalde.

Juli Fernández subratlla que és una nit "màgica" tant per als veïns com per al conjunt de la Costa Brava i del país, que poden seguir la cantada per TV3. "Amb aquesta barreja de l'encant de l'entorn, que és un dels millors paisatges del país, el mar, la gent a les barques, a la grada o a la sorra de la platja, és una nit fantàstica", assenyala.

L'alcalde remarca que, per al conjunt de Palafrugell, les havaneres van "més enllà del tema cultural i musical" perquè són tot un referent. Per això, reivindica el paper fonamental de Càstor Pérez per a l'actualització del gènere i l'aposta de la cantada per "arribar a altres públics" apostant per la participació d'artistes com Elena Gadel.