Condemnat a 20 anys de presó per assassinat l'acusat del crim masclista de Porqueres

La presidenta del tribunal dicta sentència de viva veu després de la lectura del veredicte del jurat popular

L'Audiència de Girona ha condemnat a 20 anys de presó per assassinat Miguel Ángel Palma Chica, l'acusat de matar la dona a ganivetades al domicili familiar de Porqueres (Pla de l'Estany) el 2 de juny del 2021.

La magistrada presidenta ha dictat sentència de viva veu després de la lectura del veredicte del jurat popular, que ha conclòs que el processat va atacar la víctima a traïció, assentant-li la primera punyalada per l'esquena, i que no va tenir cap possibilitat de defensar-se.

També consideren provat que es va acarnissar amb ella, assestant-li més de quinze ganivetades i infringint-li un patiment innecessari. L'han condemnat com a autor d'un assassinat amb agreujants de gènere i parentiu i atenuants de drogoaddicció i confessió.

El veredicte considera provat que cap a les 13.15 hores del 2 de juny del 2021 el processat va atacar la víctima i li va assestar més de quinze ganivetades fins a provocar-li la mort.

Segons acredita el jurat, va ser un assassinat amb traïdoria i acarnissament perquè Palma Chica, després d'una discussió, li va assestar una primera ganivetada a la víctima per l'esquena. La dona no va tenir cap possibilitat de defensar-se ni tampoc de fugir, perquè va quedar "acorralada" en un espai reduït del pis i sense poder demanar ajuda o intentar sortir per la porta. "La víctima no es podia esperar aquest atac quan es trobava dins la tranquil·litat del seu domicili", conclou el jurat.

A més, també conclouen que va "augmentar de manera intencionada el patiment" de la víctima perquè li va infringir ferides que eren innecessàries per causar-li la mort i va arribar a furgar amb el ganivet dins el cos de la dona. "La majoria de les lesions tenen la voluntat de fer-li el major mal possible, causar-li més dolor i patiment", ha argumentat el jurat, que exposa que, segons l'autòpsia, quatre de les ganivetades eren mortals però la resta estaven situades en parts del cos buscades per infringir-li "mal".

A més, el tribunal popular li ha apreciat dues circumstàncies agreujants a l'assassinat. D'una banda, consideren acreditat el de parentiu perquè la víctima i el processat eren matrimoni des del febrer del 2019. També declaren provat l'agreujant de gènere que, al llarg de la relació, el processat va "aconseguir aïllar" la víctima de la família i el seu cercle d'amistats, vivia d'ella, havia d'amagar els diners per por que se'ls gastés en droga i l'havia amenaçada de mort o amb endur-se el gos que tenien en comú.

Crim masclista

Segons el veredicte, Palma Chica va atacar la víctima per "exterioritzar la seva superioritat" cap a ella i perquè no acceptava que es volgués separar. De fet, el jurat recull que el desembre del 2020, sis mesos abans del crim, va anar a consultar al Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos a Banyoles quins tràmits havia de seguir per deixar-lo. Aleshores, va dir que l'home la tractava malament però no va interposar denúncia.

Per contra, el jurat aprecia en el processat dos atenuants perquè era drogoaddicte de llarga durada i en el moment dels fets tenia la capacitat volitiva "lleugerament" afectada per, també, el trastorn antisocial de la personalitat que té que el fa ser impulsiu i li dificulta controlar els impulsos i perquè es va presentar a la comissaria de Banyoles a les 21.50 hores del mateix dia confessant els fets. Va ser abans que s'hagués descobert el crim.

Després de la lectura del veredicte, la magistrada presidenta del tribunal ha dissolt el jurat popular. En base als fets declarats provats, el fiscal Víctor Pillado ha mantingut la petició de 20 anys de presó per assassinat amb les circumstàncies atenuants i agreujants. L'acusació particular en nom de la Generalitat, encapçalada per la lletrada Pilar Camps, i l'advocat de la defensa, Carles Muñoz, s'hi han adherit.

Per la conformitat, la magistrada Mercedes Alcázar ha dictat sentència de viva veu imposant-li els 20 anys de presó i 9 de llibertat vigilada un cop complerta la condemna. En concepte de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar amb 170.000 euros els familiars de la víctima pel dany moral. El fiscal i les parts han renunciat a presentar recurs i la sentència ja és ferma.