Determinen que l'autor del crim de Porqueres sent ''menyspreu'' cap al patiment dels altres

Consideren que té "lleugerament" afectada la capacitat de control dels impulsos

Les forenses que van avaluar l'acusat del crim masclista de Porqueres (Pla de l'Estany) descarten que tingui cap malaltia mental i conclouen que, en el moment de matar la dona a ganivetades, sabia el que es feia.

Aquestes han exposat que l'acusat és addicte a l'heroïna de llarga durada i que acumula un historial delictiu extens per delictes violents. Això fa que tingui un trastorn per consum de tòxics que, sumat als trets antisocials de la personalitat, va poder afectar de manera "lleu" la seva capacitat de control dels impulsos en el moment de perpetrar l'atac. Tot i això, les perits remarquen que no té cap malaltia mental que impedís que sabés el que es feia quan va matar la dona.

Les forenses han exposat que l'acusat, que ha reconegut els fets, es caracteritza per la "fredor emocional" i el "menyspreu" cap a les lleis, les normes socials i el patiment dels altres. De fet, durant la declaració han recollit que en cap moment es va mostrar penedit ni van detectar que sentís empatia per la víctima: "És manipulador i sempre situa la culpa en els altres".

Segons han detallat, el processat ha tingut conductes "desadaptatives", "conflictives" i "violentes" reiterades al llarg de la seva vida. Sent menor ja va ingressar en un centre per un apunyalament i també ha estat períodes a la presó sent adult per robatoris violents.

Les expertes també han apuntat que l'home explica les seves "batalletes" amb cert orgull: "Se'n vanta". Un d'aquests episodis que han relatat és que el processat explica que va rebre un impacte de bala en un enfrontament amb la policia i que va haver d'anar a un veterinari per curar-se per evitar que un hospital pogués activar el protocol per lesió per arma de foc.

Les forenses han referit que, segons consta a l'historial del centre penitenciari, ha tingut enfrontament amb altres reclusos i l'han hagut d'aïllar en cel·les de càstig per episodis "vinculats amb la violència" i possessió d'armes blanques.

Les perits han confirmat, responent a les preguntes del fiscal Víctor Pillado, que un trastorn antisocial es pot valorar com el "pas previ" a uns psicopatia.

Ganivetades mortals

Aquest divendres també han declarat les forenses que van fer l'autòpsia a la víctima, que han exposat que la dona va rebre més de quinze ganivetades, diverses d'elles mortals de necessitat. De fet, han apuntat que l'afectació a òrgans vitals i artèries va ser tan important que segurament no hauria sobreviscut ni rebent atenció mèdica urgent.

Algunes de les lesions localitzades, a més, indiquen que el processat va "furgar" dins el cos de la víctima i que li va causar un "patiment innecessari" per provocar-li la mort. L'autòpsia conclou que la dona no va tenir cap possibilitat efectiva de defensar-se perquè només té dues lesions a l'avantbraç pel "moviment instintiu d'autoprotecció".

El judici continuarà dilluns a l'Audiència de Girona amb el tràmit de conclusions i informes. Després, la magistrada presidenta entregarà l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.