Comença el judici contra l'acusat d'assassinar la dona a ganivetades a Porqueres

El processat diu que en el moment dels fets estava afectat per les drogues

El judici contra l'acusat d'assassinar la dona a ganivetades a Porqueres (Pla de l'Estany) el 2 de juny del 2021 ha començat aquest dimarts a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular.

El fiscal sol·licita 25 anys de presó per assassinat amb agreujants de gènere i parentiu i atenuants de confessió i drogoaddicció, la mateixa pena que demana la Generalitat com a acusació.

Segons l'escrit, cap a les 13.15 hores la parella va discutir i, quan la víctima li va dir que volia acabar amb la relació, el processat va agafar un ganivet de cuina i li va assestar "un mínim de quinze ganivetades per tot el cos" fins a matar-la. Segons el guió, l'acusat declararà aquest dimarts després de les al·legacions prèvies.

El processat ha assegurat que, en el moment dels fets, estava afectat per la dependència a les drogues, que consumia "des de petit": "No sé si allò era un somni o la realitat, si em va agafar un arravatament o no sé què em va agafar".

Aquesta és la resposta més llarga que ha donat durant l'interrogatori perquè a la resta de preguntes pràcticament s'ha limitat a respondre que "sí", reconeixent els fets íntegrament. L'acusat s'enfronta a 25 anys de presó per assassinat.

El fiscal Víctor Pillado acusa el processat d'un delicte d'assassinat amb agreujants de gènere i parentiu i atenuants de confessió i drogoaddicció. Durant la intervenció a l'inici del judici, ha remarcat que les proves apunten que l'acusat va atacar la víctima a traïció i quan no tenia cap possibilitat de defensar-se. A més, també sosté que es va acarnissar amb la dona perquè li va infringir "un patiment innecessari" per acabar amb la seva vida quan li va assestar "un mínim de quinze ganivetades" arreu del cos: "La va martiritzar".

El fiscal, però, també reconeix dues circumstàncies atenuants perquè l'home té reconegut un trastorn com a conseqüència del consum de drogues que li va disminuir "lleugerament" la capacitat de control en el moment dels fets i perquè ell mateix va confessar el crim a la policia abans que es descobrís. L'advocada de la Generalitat manté el mateix relat que el fiscal i ha subratllat que exerceix l'acusació en nom del Govern perquè és un cas de violència masclista. "És un fet execrable que mereix la màxima reprovació", ha afirmat Pilar Camps.

L'advocat de la defensa, Carles Muñoz, ha centrat les al·legacions prèvies en la drogoaddicció de l'acusat i en el fet que va confessar els fets. "Una confessió que va fer des d'un inici i que tornarà a fer avui al judici", ha anticipat.

Afectació per drogues

L'acusat ha començat la declaració subscrivint el relat de fets tal com està recollit a l'escrit d'acusació del fiscal. De fet, ha respost "sí" a la majoria de les preguntes que li ha fet l'acusació pública, exceptuant algun moment en què ha afirmat no recordar part de l'atac o, també, quan ha dit que no sap ben bé quin trastorn té diagnosticat tot i que sí que sap que ha seguit diversos tractaments de deshabituació.

Quan el fiscal li ha preguntat si el consum de drogues continuat al llarg de la seva vida li afecta el control dels impulsos, l'acusat ha respost que sí i que, a més, va viure el moment dels fets sense saber "si allò era un somni o la realitat": "No sé si em va agafar un arravatament o no sé què em va agafar".

Segons ha reconegut l'acusat, mesos abans del 2 de juny del 2021, la parella travessava un "mal moment" com a conseqüència de l'estil de vida del processat, que no treballava i consumia drogues. A més, també ha admès que vivia de la seva dona i que la va aïllar de la família i amics.

Cap a les 13.15 hores del dia dels fets, l'acusat estava al domicili familiar quan la víctima va arribar a casa. Aleshores, hi va haver una altra discussió entre la parella pels mateixos motius. Durant la disputa, la dona li va dir que volia posar punt final a la relació i ell va anar a la cuina a agafar un ganivet. "Ella va veure com l'agafava", ha dit al judici però ha reconegut que la primera punyalada va ser per l'esquena.

Després de la primera ganivetada, i quan la víctima estava "atrapada" en una cantonada formada per una estanteria i el sofà del menjar, la va continuar apunyalant "augmentant el seu patiment" fins a causar-li la mort. El processat ha confirmat que li va enfonsar el ganivet en múltiples ocasions i en diferents parts del cos, moltes d'elles en zones no vitals, arribant inclús a "furgar" dins algunes ferides.

Després de perpetrar el crim, l'acusat va marxar de casa. Segons ell mateix va explicar després de la detenció, durant la reconstrucció del crim i ha subscrit aquest dimarts, va estar voltant amb el cotxe i consumint drogues fins que, finalment, va decidir presentar-se a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Banyoles. Hi va arribar cap a les deu de la nit, va dir que li havia clavat un ganivet a la seva dona i va entregar les claus del domicili perquè els serveis d'emergències hi poguessin entrar.

Està previst que el judici continuï dimecres a l'Audiència de Girona amb la declaració de testimonis i els primers Mossos d'Esquadra. Segons el guió, i si no hi ha canvis de darrera hora, dilluns serà el torn de les conclusions i els informes i la magistrada presidenta entregarà l'objecte del veredicte dilluns al jurat popular, que es retirarà a deliberar.