Arxivat el procediment contra el suposat piròman de Sant Jordi Desvalls

El jutjat arxiva la causa per manca de proves

El jutjat ha arxivat la causa oberta contra el veí de Sant Jordi Desvalls (Gironès) acusat d'haver provocat diversos focs forestals en cadena a la zona de Vilopriu. Els Mossos d'Esquadra van detenir l'home, de 64 anys, el març de l'any passat. Se'l va acusar d'estar al darrere de quatre incendis -un d'ells, un conat- que en poca estona es van declarar pels voltants d'aquest municipi del Baix Empordà.

Els focs es van poder apagar amb rapidesa i, mentre els Bombers anaven d'un costat a l'altre, es van creuar amb el tot terreny del detingut. Ara, un any després, el jutjat de la Bisbal que porta el cas ha arxivat el procediment perquè no hi ha "indicis" que acreditin que l'home encengués el sotabosc.

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest veí de Sant Jordi Desvalls, Juan P.F., a mitjans del mes de març de l'any passat. Se l'acusava d'estar al darrere de quatre incendis -un d'ells, conat- que es van declarar a la zona de Vilopriu la nit del 9 de març del 2012. Precisament, aleshores, els Bombers concentraven els seus esforços a apagar un altre foc forestal, que cremava amb virulència el massís de l'Ardenya.

Entre les nou del vespre i la mitjanit, els Bombers van haver de córrer d'una banda a l'altra per apagar diversos focs que es van declarar a la zona de Vilopriu. Tots els incendis van començar al voral de carreteres locals i, per sort, només van arribar a cremar uns 500 metres quadrats de matolls i sotabosc.

Mentre els efectius s'afanyaven a apagar els focs, quan passaven pocs minuts de les onze de la nit, una patrulla de Mossos d'Esquadra es va creuar amb un tot terreny. Qui el conduïa era aquest veí de Sant Jordi Desvalls que, precisament, al poble és conegut amb el sobrenom de 'Vilopriu'.

Pocs metres més enllà, els agents van veure com hi havia uns matolls que començaven a cremar. A més, els Agents Rurals també van trobar en un altre punt del bosc diverses branques i fullaraca apilada, parcialment cremada (cosa que indicava que s'havia intentat provocar, sense èxit, un altre incendi).

Encenedor descarregat

Això va portar els mossos a detenir Juan P.F. com a autor de quatre delictes d'incendi forestal, un d'ells en grau de temptativa. En el moment de la detenció, els agents van comissar-li un encenedor descarregat. A més, també van intentar relacionar-lo amb diverses burilles de 'Ducados' que es van localitzar a la zona on s'havien declarat els diversos focus.

Mentre Juan P.F. estava a comissaria, fins i tot, es va arribar a dir que aquest veí de Sant Jordi Desvalls podria estar al darrere de més incendis intencionats que havien afectat la zona de Vilopriu en els darrers anys. I és que, segons dades dels Mossos d'Esquadra i dels Agents Rurals, des del 1991 i fins aleshores, només als boscos d'aquest municipi s'havien declarat 190 focs forestals, dels quals 173 havien estat intencionats.

Llibertat amb càrrecs

Juan P.F., que es va negar a declarar davant dels mossos, va passar a disposició judicial el 16 de març de l'any passat. Acompanyat del seu advocat, Gregori Martínez, el veí de Sant Jordi Desvalls va admetre davant del jutge que solia freqüentar la zona dels incendis, però que no tenia res a veure amb els focs. I ja aleshores, el seu lletrat va admetre que els indicis sobre els quals es recolzava l'acusació eren molt febles.

Ara, el jutjat li ha donat la raó. I és que el Jutjat d'Instrucció Número 3 de la Bisbal d'Empordà, que porta el cas, ha decretat l'arxiu provisional del procediment. A la interlocutòria, de només un foli, el jutge Antonio Cereijo hi diu textualment: "Aquestes diligències es van iniciar per atestat dels Mossos d'Esquadra, sense que en aquest moment processal hi hagin indicis que justifiquin degudament la perpetració del delicte que va motivar la formació de la causa".

En conseqüència, el jutge decreta el sobreseïment provisional de les actuacions. L'arxiu de la causa, però, no és ferm, i s'hi pot interposar recurs, que haurà de resoldre l'Audiència de Girona.