El jutge deixa en llibertat provisional el 'piròman' de Vilopriu

L'advocat de la defensa, Gregori Martínez, creu que tots els indicis són "molt febles"

Joan P. F. va decidir no donar la seva versió dels fets en seu policial però sí que ho ha fet davant el jutge, la fiscal i el seu lletrat aquest divendres al matí al Jutjat d'Instrucció número 4 d ela Bisbal d'Empordà, en funcions de guàrdia. El presumpte piròman s'ha desvinculat dels quatre focs que li imputen els Mossos d'Esquadra, un dels quals intent, i ha assegurat que va tenir cap mena de participació en els incendis.

L'home ha posat especial èmfasi durant la declaració en què és un "amant del bosc" i que hi va molt sovint. "Quan és època de bolets va a caçar bolets, quan és època d'espàrrecs va a buscar espàrrecs i també és caçador", ha explicat el seu advocat, Gregori Martínez, que assegura que el suposat piròman és "un amant del bosc" i que no li passaria mai pel cap "calar-hi foc".

De fet, Martínez creu que una mostra que indica que Joan P. F. "no té res a amagar" és que ha col·laborat amb la policia prestant-se voluntàriament a donar una mostra d'ADN perquè la puguin comparar amb les burilles de cigarros que han trobat a la zona dels focs i també ha deixat que els Mossos escorcollessin el seu vehicle i el seu domicili de Sant Jordi Desvalls sense necessitar ordre judicial.

Els agents van detenir dimecres Juan P. F. -conegut entre els veïns com 'en Vilopriu'- perquè alguns agents el van veure passar, de matinada, amb el seu tot terreny vermell per la zona. "Es mou sovint per aquesta zona, és normal que el vegin per allà", ha justificat el lletrat. També li van trobar un encenedor sense gas i hi ha burilles del tabac de la marca que ell fuma on es van declarar els incendis. Les proves d'ADN hauran d'indicar si són seves. El seu lletrat creu que aquestes proves "no arriben ni a indicis". "El que hi ha és una sospita contra ell", ha afirmat Martínez que sosté que el seu client diu que "és innocent".

A quarts de 10 del matí Juan P. F. ha arribat detingut i custodiat pels Mossos d'Esquadra en vehicle policial i dues hores més tard, cap a les 12, ha sortit en llibertat acompanyat del seu advocat. Martínez creu que el fet que la fiscal no hagi demanat ni tan sols que ingressi en presó preventiva també demostra que no hi ha proves sòlides contra el suposat piròman.

A banda del detingut, també han declarat tres persones més. El propietari d'un taller mecànic de Camallera, el seu fill i un treballador. El motiu és que en aquest garatge s'hi va declarar un foc i justament un dies abans 'en Vilopriu' hi havia anat a interessar-se per un cotxe tot terreny -de la mateixa marca del que ja té- però no es van posar d'acord amb el preu.

Els Mossos d'Esquadra van detenir Juan F.P. dijous al matí a un bar de Colomers. Ha passat al calabós dues nits abans de passar a disposició judicial. "Està molt cansat, el que vol és anar a casa i que tot acabi", ha afirmat Martínez. Encara no hi ha imputació judicial contra el detingut però els Mossos d'Esquadra i els Agents rurals creuen que va provocar tres incendis i va intentar fer un quart foc la nit del divendres passat, just quan els Bombers concentraven els esforços a intentar controlar el foc que cremava amb virulència el massís de l'Ardenya.