El piròman de Vilopriu podria haver provocat molts més incendis a la zona els darrers anys

Ho sospiten Mossos i Agents Rurals · Des del 1991, al municipi s'han declarat 190 incendis forestals, dels quals 173 van ser provocats

Els Mossos d'Esquadra van detenir el suposat piròman -un home de 63 anys qui es coneix amb el sobrenom de 'Vilopriu- ahir en un bar de Colomers (Baix Empordà). A Juan P.F., que viu al poble veí de Sant Jordi Desvalls, se'l relaciona amb quatre incendis, un dels quals pràcticament no va cremar, que es van declarar la nit del 9 de març.

En total, tots aquests focs van cremar una superfície de 500 metres quadrats, i la ràpida actuació dels Bombers va fer que no anessin a més. Els diferents focus es van declarar amb només tres hores de diferència (entre les nou i les dotze de la nit), justament quan nombrosos efectius dels Bombers es trobaven desplaçats a l'incendi de l'Ardenya, que a aquella hora cremava amb virulència.

Els Mossos d'Esquadra tenen diversos indicis per imputar a Juan P.F. els diferents focs que divendres van cremar a Vilopriu. D'entrada, perquè agents desplaçats a la zona, en plena matinada, es van creuar amb el seu tot terreny de color vermell, poca estona abans que es declarés un dels focs.

A més, diversos testimonis també van situar Juan P.F. a la zona on van començar els incendis i, en un dels focs, que es va poder apagar tot just abans que comencés a cremar, es van trobar diversos branquillons apilats, a mode de foguera. És a dir, un signe que evidenciava que l'incendi havia estat provocat.

Juan P.F., després de ser detingut, ha passat aquesta primera nit a comissaria i s'espera que demà declari davant del jutge. El sotscap de la Regió Policial, l'intendent Francesc Xavier Gámez, ha explicat que no té antecedents, tot i que no ha precisat si s'havia declarat autor dels diferents focs.

De totes maneres, el cas no es dóna per tancat i la investigació continua oberta. I és que els mossos i els rurals sospiten que aquest piròman també està al darrere de multitud de focs que s'han declarat a la zona de Vilopriu en els darrers anys. De fet, sense anar més lluny, dijous passat a la nit, i quan el vent bufava amb força, se'n va declarar un que va cremar unes 2 hectàrees.

173 incendis provocats

D'ençà del 1991, només al terme de Vilopriu s'han detectat 190 incendis forestals (sense comptar el que han afectat camps de conreu). D'aquests, com ha precisat el cap dels Agents Rurals, Ignasi Dalmases, 173 han estat provocats. "I això només tenint en compte Vilopriu, perquè en altres indrets del voltant, com ara a Gaüses, Garrigoles o Ventalló, també n'hi ha hagut d'altres", ha afegit Dalmases.

Per això, els mossos aniran resseguint ara tot l'historial per veure si poden imputat més incendis a l'home de 63 anys. "Durant els darrers anys, hi ha hagut diversos incendis a la zona de Vilopriu, i totes les hipòtesis estan obertes", ha dit Gámez, en relació a si es vinculava el piròman amb més incendis. "Mantenim la investigació oberta per veure si se'l pot vincular amb més focs", ha conclòs l'intendent.