Liciten les obres a l'abocador tancat de les Llosses per reduir el cost del tractament de lixiviats

Costaran 1,3 MEUR i s'està pendent d'un ajut de l'Agència de Residus de Catalunya

El Consell Comarcal del Ripollès vol reduir els costos del manteniment continuat que requereix l’abocador clausurat Ripollès 3, ubicat al terme municipal de les Llosses, prop de l’autovia C-17. Uns diners que sobretot deriven del tractament dels lixiviats que van emanant de la instal·lació. El president, Joaquim Colomer, ha explicat que ja s’ha tret a licitació les obres que permetran tractar aquests líquids in situ i d’una manera molt més econòmica que l’actual i, alhora, innovadora.

El cost del manteniment de l’abocador clausurat “ocupa i preocupa els dinou municipis de la comarca”, ha indicat el president. I, després d’anys de treballar-hi, es mostra satisfet d’anunciar que el projecte cada cop és més a prop de veure la llum. Concretament, les obres tenen un termini d’execució de nou mesos i, per tant, la posada en marxa s’estima pel principi del 2024, moment en què “tindrem autosuficiència i no dependrem d’una tercera part que no controlem nosaltres”, ha sentenciat.

El fet és que actualment els lixiviats, que sorgeixen per la descomposició i la compressió de les escombraries acumulades a l’abocador, s’han de traslladar a una planta de tractament ubicada al Baix Llobregat. La disponibilitat d’aquesta empresa és limitada, cosa que complica la gestió d’aquest residu, i el cost d’aquest servei, l’estiu passat, es va duplicar i va passar de 41,80 euros per metre cúbic a 80,03.

Això pot arribar a representar uns 400.000 euros anuals. Amb el nou sistema de tractament, aquest import es calcula que se situarà al voltant dels vuit euros per metre cúbic. Un gran estalvi, que el president espera que pugui revertir també en una rebaixa de la taxa de residus de cada municipi.

Tractament per electrodesaminació

L’obra, que es treu a licitació per 1,35 milions d’euros (IVA inclòs) inclou la reparació del dipòsit actual de lixiviats, la creació d’un dipòsit on s’acumularan les aigües resultants del tractament dels lixiviats i les casetes de les instal·lacions. Una d’elles és on es durà a terme el procés de depuració, que serà per electrodesaminació, un tipus d’electròlisi que s’utilitza en altres àmbits com el tractament de purins però que s’implementarà de manera pràcticament inèdita en l’àmbit dels lixiviats. Això serà possible gràcies a una prova pilot molt satisfactòria que el Consell Comarcal del Ripollès va fer el 2018.

L’electrodesaminació és un procés que permet eliminar l’amoni que porten els lixiviats i que n’és l’element més nociu. Fet aquest tractament, el líquid que en resulta passa a ser considerat aigua residual. A partir d’aquí, es podrà tractar a la depuradora de Ripoll i Campdevànol, instal·lació també gestionada pel Consell Comarcal del Ripollès.

Aquesta segona fase d’obres de millora a l’abocador arriba gràcies al fet que l’any passat s’enllestís una primera fase, consistent en crear les canalitzacions per poder separar les aigües pluvials, les seminetes i els lixiviats. Per diversos motius, sobretot relacionats amb l’antiguitat de l’abocador, aquests tres fluxos es barrejaven. Aquesta situació augmentava els costos de tractament dels lixiviats. Amb aquestes obres, per tant, s’ha posat fi a aquesta problemàtica i a aquest sobrecost.

Pendents d'Acció Climàtica

La primera fase de les obres es va finançar amb fons del consell comarcal i els ajuntaments però també hi va contribuir l’Agència de residus de Catalunya amb 250.000 euros i la Diputació de Girona, amb 170.000. Aquesta segona fase es finançarà amb fons del consell comarcal i els ajuntaments, a més de diners del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC). “Lamentablement, hem demanat dues vegades consecutives una ajuda a la Diputació de Girona i a la Generalitat perquè ens ajudessin a cofinançar aquesta obra i de moment no tenim la resposta que vam tenir amb les obres de la fase 1”, ha concretat Joaquim Colomer.

El president ha explicat que l’aportació de la diputació ve condicionada al fet que també es faci realitat la de l’Agència de residus de Catalunya, depenent del Departament d’Acció climàtica que, per ara, encara no està confirmada. “No tirem la tovallola i intentarem seguir collant perquè aquestes administracions actuïn i siguin conseqüents amb la importància que té una obra d’aquestes característiques per la comarca”, ha sentenciat. Si aquestes aportacions no arriben, aquesta part del cost també l’haurà d’assumir el consell, en detriment d’altres polítiques comarcals.