El Consorci de l'Estany de Banyoles engega una prova pilot de pastures amb búfals en aiguamolls

Sis exemplars passejaran pel paratge de les Cigonyes per millorar els micro-hàbitats i la biodiversitat

El Consorci de l'Estany de Banyoles ha iniciat aquest divendres una prova pilot de pastures amb búfals d'aigua domèstics en una zona d'aiguamolls. Durant els propers mesos s'analitzarà el funcionament d'aquestes pastures i l'objectiu és que el projecte tingui una durada de quatre anys prorrogables.

Els búfals d'aigua pasturaran per la zona del paratge de les Cigonyes que hi ha al costat de l'estany, dins del terme municipal de Porqueres (Pla de l'Estany). La idea és que aquests búfals mantinguin lamines d'aigua obertes i es pugui millorar els micro-hàbitats i la biodiversitat de la zona sense la intervenció humana. Els animals provenen d'un ramat que hi ha als Aiguamolls de l'Empordà.

El consorci es farà càrrec dels costos de trasllat dels animals entre els aiguamolls de l'Empordà i els de la Puda, això com també els costos de les incidències que es generin a la zona de pastura. Es preveu que aquesta prova pilot costi 1.500 euros. Per contra, els búfals d'aigua ajudaran a fer allò que fins ara s'aconseguia amb màquines i amb la intervenció humana.

Els animals recorreran al llarg de cinc hectàrees de pastura dividits en tres sectors independents. Hi haurà aigua en tot l'any i l'alimentació dels animals serà exclusivament l'aprofitament de la vegetació que ja hi ha.

El president del Consorci de l'Estany, Miquel Noguer, ha destacat que en els propers mesos faran un "seguiment tècnic" per veure si la pastura evoluciona favorablement o no. Malgrat tot, el conveni signat té una durada de quatre anys i es podrà prorrogar.

Precaució i respecte

Per la seva banda, l'alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, ha demanat a la ciutadania que tingui cura de portar els gossos lligats quan passegin per la zona del paratge de les Cigonyes. Malgrat que ja és obligatori, fins ara hi ha molts propietaris que no ho feien i entraven en la zona del tancat. Ara, recorden que hi ha animals i demanen respecte per la prova pilot. De la mateixa manera, demanen que es mantingui una distància prudencial per evitar qualsevol perill. "Són animals domèstics, però no cal acostar-nos per tocar-los", ha afegit Castañer.

El búfal d’aigua domèstic és un animal de la subfamília dels bovins que deriva del búfal aquàtic silvestre després de milers d’anys de cria selectiva. És el segon bòvid més gran que existeix i en estat adult pot arribar a pesar entre 600 i 800 quilos. Són animals ben adaptats a les masses d’aigua, en zones humides de canyissos i herbassars. La seva dieta principal és la vegetació aquàtica.