Empresaris porten Endesa a judici per la gran nevada del 2010

Els seus negocis es van quedar sense llum i reclamen més de 41.400 euros a l'elèctrica

La gran nevada del 2010, que va caure amb força el 8 de març arreu de comarques gironines, va trinxar gran part de l'estesa elèctrica del territori, sobretot a la zona de la Costa Brava. Centenars de milers d'afectats es van quedar sense llum durant dies, que en alguns casos van superar la setmana.

La companyia Endesa, responsable de la xarxa, va indemnitzar els clients afectats amb imports que s'estenien entre els 60 i els 80 euros per dia, excloent-hi les primeres 24 hores. Uns quants propietaris d'empreses i negocis de l'àrea del Baix Empordà i la Selva no van estar d'acord amb aquestes compensacions i van decidir recórrer al peritatge de les pèrdues.

Aleshores, segons denuncien, se'ls va excloure de la possible indemnització durant els dos primers dies. Els afectats (en total, nou petites i mitjanes empreses) van decidir llavors reclamar les compensacions per la via judicial.

Avui, el seu cas ha arribat als Jutjats de Girona, tres anys després de la gran nevada. Aquest grup d'afectats ha portat Endesa a judici i reclamen a l'elèctrica que, en global, els pagui 41.441,48 euros (que és l'import de totes les pèrdues i perjudicis que calculen que van patir després de quedar-se sense llum).

En concret, els negocis que han decidit recórrer a la via judicial són una pastisseria, un fabricant de fibres, un hotel, dos bars-restaurant, una carnisseria, una lampisteria, una fusteria i una botiga d'informàtica. Tots ells estan situats a la zona compresa entre s'Agaró, Caldes de Malavella i Santa Coloma de Farners i alguns van trigar fins a una setmana a recuperar el subministrament elèctric.

Menjar, clients i comandes perdudes

Durant el judici, un a un, diferents treballadors d'aquestes empreses han desfilat per la sala de vistes. Tots ells han explicat quins perjudicis i pèrdues van patir durant els dies que es van quedar a les fosques. Des de pèrdues de possibles clients i comandes (perquè els telèfons no anaven) fins a haver de llançar tot aquell menjar -com ara pastissos i carn- que tenien guardat en neveres i congeladors i que es va fer malbé.

Aquest és el cas, per exemple, de la pastisseria Bohigas de Caldes de Malavella (Selva). El seu propietari, Joan Carles Bohigas, explica que es van quedar pràcticament una setmana sense llum i que van haver de llançar gran part del gènere.

"Quan Endesa ens va dir que la gran oferta que ens feien era de 130 euros, vam creure que se'n reien de nosaltres", ha explicat. I hi ha afegit: "Creiem que tenim raó i que ens mereixem el mateix tracte que la resta; per això, reclamem que se'ns paguin indemnitzacions a partir de les primeres 24 hores".

Les hores, motiu de divergència

De fet, les hores a partir de les quals s'ha de començar a indemnitzar els afectats (24 o bé 48) són el gran motiu de divergència entre Endesa i els demandants. "No discutim amb Endesa que fos o no un cas de força major, perquè això ja va quedar clar; sinó a partir de quan s'han de començar a pagar els danys i perjudicis", ha dit el propietari del bufet Frade Gobeo, Iñaki Frade, que representa el grup de petits empresaris.

Frade també creu que, més que l'import que es demana (de poc més de 41.000 euros) allò que no vol Endesa és assentar un precedent. "Més que no pagar, perquè la xifra és relativament petita, creiem que allò que no vol la companyia és trobar-se amb l'antecedent d'haver claudicat davant una demanda d'aquest tipus", ha conclòs. Ara, la decisió sobre quin és l'import que han de percebre els propietaris dels negocis es troba damunt la taula de la jutgessa del Jutjat de Primera Instància Número 4 de Girona, que és qui porta l'afer.