Endesa desconeix si avui podrà restablir el servei als 50.000 abonats sense llum pel temporal

La companyia assegura que la tornada de l'electricitat serà progressiva 'del centre cap a la costa'

  • Aquest és un dels generadors que Endesa està utilitzant i que ja va emprar a Barcelona en una anterior apagada © AG
    Aquest és un dels generadors que Endesa està utilitzant i que ja va emprar a Barcelona en una anterior apagada © AG
  • Torres de pas de cables totalment doblegades arran del temporal a Salt © ACN
    Torres de pas de cables totalment doblegades arran del temporal a Salt © ACN
Els treballs per a restablir el servei a prop de 50.000 abonats per part de la companyia elèctrica Fecsa-Endesa segueixen al llarg del dia d'avui. Amb tot, fonts de la companyia han assegurat que desconeixen si avui podran retornar la normalitat en tot el territori afectat, ja que 'els accessos' a les torres afectades pel temporal de neu 'són de difícil accés' i això dificulta la tasca als operaris. En aquests moments s'està treballant per a garantir el subministre elèctric a la ciutat de Girona i, a partir d'aquí, s'anirà estenent en direcció a la costa per donar resposta a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Blanes, l'Escala i Roses, entre d'altres.

En aquest sentit, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha declarat aquest matí en una compareixença davant els mitjans que ara el principal problema està en la xarxa de mitjana i baixa tensió, assegurant que està 'trinxada' i costarà arreglar-la.

Dependències importants com hospitals, comissaries, casals d'avis, antenes de telefonia i altres depenen de generadors elèctrics. En la reunió d'aquest matí a les 8, Endesa ha explicat que hi ha 50 generadors connectats a la demarcació de Girona: nou per centraletes i antenes de telefonia mòbil, deu per centres sanitaris, sis per residències d'avis i 25 més per municipis com Platja d'Aro i Calella de Palafrugell. 44 generadors més estan a punt de ser connectats.

La falta d'electricitat encara fa que només hi hagi un 50% de cobertura de mòbil i que 40.000 línies fixes segueixin amb dificultats en 43 municipis, sobretot a la Costa Brava. Alguns municipis també tenen problemes per bombejar aigua potable. Sobre la confiança que li mereix el compromís d'Endesa de donar llum a 50.000 abonats durant aquest dimecres, Boada ha dit que 'la fiabilitat la posa cada ciutadà en la companyia que contracta'.

Exigeix explicacions


Per tot això, el secretari general d'Interior ha explicat que la Conselleria d'Economia revisarà l'actuació de les elèctriques, els exigirà explicacions i les podria sancionar si aquestes explicacions no són satisfactòries. A més, ha recordat que les companyies van ser alertades de la nevada que arribaria. 'No podem arreglar les línies d'alta tensió perquè no en sabem, però sí podem coordinar' perquè arribi llum als centres importants, ha explicat, recordant que no és la primera vegada que passa una cosa semblant.

Boada no s'explica com s'han doblegat grans torres elèctriques d'alta tensió i s'ha preguntat si la normativa que les regula està adaptada a condicions extremes com les de dilluns. La manca de subministrament elèctric també segueix afectant els ferrocarrils. La línia Barcelona-Portbou només funciona des de la capital catalana fins a Figueres, mentre que l'últim tram segueix aturat per falta de corrent elèctric.