Les nevades a les comarques de Girona deixen sense classe a 8.590 alumnes que utilitzen el transport escolar

Tota la demarcació està patint els efectes d'una fort temporal que cobreix el territori

  • Olot s'ha llevat amb aquest aspecte a primera hora del matí © Marian Jubany
    Olot s'ha llevat amb aquest aspecte a primera hora del matí © Marian Jubany
  • Avís de cadenes a la C-25 a l'alçada de Santa Coloma de Farners © Marta Escobar Martí
    Avís de cadenes a la C-25 a l'alçada de Santa Coloma de Farners © Marta Escobar Martí
El temporal de neu que està afectant bona part de Catalunya des de la matinada està provocant considerables problemes de circulació. Segons informen alguns testimonis en aquests moments es registren nevades al Ripollès, la Garrotxa, l'Alt Empordà, Baix Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany. Per poblacions en destaca la nevada que en aquests moments cau a Girona, Figueres, Cadaqués, Aiguaviva, Viladrau, Portbou i Olot, entre d'altres.

Una de les carreteres més afectades és la C-25 (eix transversal) en el seu pas per Santa Coloma de Farners, on a partir del quilòmetre 209 és necessari circular amb cadenes. Els Mossos d'Esquadra han tallat l'accés a tot vehicle que hi volia circular sense a partir de dos quarts de nou del matí.

Alumnes sense classe

Degut al fort temporal aquest matí s'han suspès gairebé totes les línies de transport escolar. En total han estat 8.590 els alumnes afectats al llarg de la demarcació de Girona. A la Garrotxa s'ha suspès tot el transport a primera hora del matí excepte els alumnes del CEIP Salvador Vilarrassa que més tard els han passat a recollir al centre per retornar a casa seva. Per la seva banda, el Consell Comarcal del Ripollès també ha anul·lat el transport al matí excepte la línia de Campdevànol a Ripoll que s'hi han desplaçat i s'han retornat més tard. En total han quedat sense classe 600 alumnes. També destacar la suspensió de transport a l'Alt Empordà (1.500 alumnes), el Baix Empordà (500 alumnes), el Gironès (2.700 alumnes) i la Selva amb 2.000 nens i nenes que la majoria seran retornats a casa seva entre un quart de 12 i les 12 del migdia.

Pel que fa al Pla de l'Estany els alumnes s'han desplaçat als seus respectius instituts i en aquests moments el Consell Comarcal està estudiant si retornar-los a casa seva.

Gruixos de neu

El temporal de neu i pluja que ha arribat aquest dilluns de matinada a Catalunya acumula ja gruixos de neu d'entre 20 i fins a 40 cm a diferents indrets de les comarques de la Catalunya Central i la demarcació de Girona, territoris on més intensament s'estan produint les nevades. Al llarg del matí i fins aquest migdia, les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya registraven gruixos acumulats de 42 cm de neu a Bagà (Berguedà), 30 a Rupit (Osona), 20 a Pujalt (Osona), 32 a Planoles (el Ripollès) o 20 a Santa Pau i la Vall de Bianya (la Garrotxa), entre d'altres. Tot i no acabar de quallar, també s'han pogut veure volves de neu als litorals de Barcelona, el Maresme i Tarragona.

Problemes a l'aeroport de Girona

L'Aeroport de Girona-Costa Brava té activat des d'aquest dilluns a la matinada el 'Pla d'actuació davant de contingències hivernals de gel i neu', més conegut com a Pla Hivern, amb l'objectiu de minimitzar els efectes de la gel i la neu que pot caure les properes hores. Aquest pla consisteix en uns procediments que tenen com a objectiu minimitzar la influència de les condicions hivernals adverses al trànsit aeri, que s'apliquen tant a les instal·lacions aeroportuàries –paviment en pista, carrers de rodatge i plataforma-, com a les aeronaus mateixes. Per a aquest dilluhs, l'aeroport preveu fer 90 operacions. Entre les sis del matí i les vuit, s'han operat deu vols sense incidències.

D'altre banda, fins a vuit vols han estat desviats i sis més cancel.lats per culpa del temporal a l'Aeroport de Girona. La neu i el vent han provocat que des de les sis del matí d'aquest dilluns s'hagin desviat vols que venien de Bèrgam, Porto, Palma de Mallorca, París Beavoir, Charleroi, Pisa i dos de Roma Chiampino cap als aeroports de Reus i El Prat de Barcelona. Pel que fa als vols cancel·lats, la companyia aèria Ryanair ha suspès l'enlairament d'avions cap a Bèrgam, Sevilla, Karlsruhe Baden Baden, Marràqueix, Dublín i Niederrhein. Les condicions climatològiques adverses han provocat que l'Aeroport iniciés el Pla Hivern a primera hora de la matinada.

El trànsit a la resta de Catalunya

D'aquesta manera, a banda de les carreteres anteriorment mencionades també hi ha restricció de camions des d'Abrera a la Panadella per l'A-2. Així mateix, també hi ha moltes vies on és obligatori l'ús de cadenes, com a la C-12 entre les Avellanes i Àger, la C-13 entre Camarasa i Fontllonga, totes dues a la Noguera, i la C-1311 entre Pont de Montanyana i Tremp, al Pallars Jussà. També a la Noguera, calen cadenes entre Ponts i Folquer i a l'Alt Urgell entre Bassella i Adrall.

Al Solsonès les cadenes són necessàries entre Solsona i Santes Creus, mentre que a Guardiola de Berguedà, a la C-16 hi ha restringit el pas de vehicles articulats i materies perilloses. Una altra via amb cadenes és la C-28, entre Baqueira i Casa Satrada. A les comarques de Tarragona cal destacar que hi ha restricció de vehicles de tercera categoria a la C-44 entre l'Hospitalet de l'Infant i el Coll de Fatxes. Així mateix, entre Valls i Montblanc també hi ha restriccions d'aquest tipus de vehicles i calen cadenes per circular. A més a més, a la N-420 també hi ha restriccions als vehicles de tercera categoria entre Falset i Riudecolls i calen cadenes a la TP-7402 a Porrera.

Envieu les vostres fotografies de la nevada a redaccio@aragirona.cat i les veureu publicades a la galeria d'imatges.