El Servei de Biblioteques porta l’escriptor asturià Xuan Bello a Girona

És un autor compromès en la recuperació i modernització de la llengua asturiana

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona organitza aquests dies diversos actes per donar a conèixer l’escriptor asturià Xuan Bello als bibliotecaris, escriptors i al món acadèmic gironí. Xuan Bello és actualment un dels màxims exponents de la literatura en llengua asturiana, a més d’un reconegut autor compromès en la recuperació i modernització d’aquesta llengua.

Ahir dimecres, Bello va conduir una tertúlia literària amb escriptors i gestors culturals, organitzada per la Fundació Casa de Cultura de Girona. Avui dijous, l’escriptor ha mantingut una trobada amb els bibliotecaris gironins a la biblioteca Emília Xargay, de Sarrià de Ter (tal com es va fer en altres ocasions amb autors com ara Manuel Baixauli o Michela Murgia).

Demà divendres, a les 12 del migdia, en un acte organitzat per la Universitat de Girona, Bello pronunciarà la conferència: “Quan una nena va assenyalar el cel i va dir: —Mira, són estels!”. El títol de la conferència fa referència a una anècdota d’un viatge de Joan Maragall per terres occitanes. En sentir aquesta frase en occità, Maragall va comprendre el lligam vital de l’expressió en la llengua materna i la importància d’utilitzar-la en l’escriptura.

El mateix divendres, al vespre, Bello assistirà a una sessió del club de lectura de la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, de Caldes de Malavella, els integrants del qual han llegit el llibre Història universal de Paniceiros.

L'autor

Xuan Bello (Paniceiros, 1965) és un dels màxims exponents de la literatura en llengua asturiana. Ha publicat cinc llibres de poesia, aplegats a La vida perdida, (1999); sis llibres d’assaig (recollits en la miscel·lània La neu i altres complements circumstancials, publicat en català per Adesiara l’any 2010); i set llibres de prosa (en català trobem la Història universal de Paniceiros, publicat també per Adesiara el 2008). Bello col·labora habitualment en la premsa escrita asturiana.