'T'ensenyaré un secret, callaràs i guanyaràs molts diners'

El jardiner diu que l'acusat d'assassinar i esquarterar la seva exparella el va voler incriminar

El jardiner de l'acusat creu que Daniel Imandt va tramar un pla per incriminar-lo i acusar-lo del crim. Segons ha explicat aquest dimecres al judici, l'acusat el va contractar pocs dies abans dels fets i li va proposar que anés a casa seva a fer-li feines de jardiners. "Feia temps que no tenia feina i necessitava els diners, em vaig posar molt content", ha explicat el jardiner.

Va anar un parell de vegades a la casa. "No hi havia gaire cosa a fer però em deia igualment que m'hi quedés més estona treballant", ha afirmat. El cap de setmana del crim, també li va demanar que anés a treballar. Dissabte li va demanar que li fes un cercle per fer-hi una foguera un altre dia i també li va demanar que hi tornés diumenge.

Segons el jardiner, li va dir que diumenge hi tornés a anar però li va dir que no. "Em va insistir molt i em va dir que només serien deu minuts", ha explicat el jardiner que ha afegit que llavors, per por a perdre la feina, va accedir a anar-hi.

Diumenge Imandt el va anar a buscar a un bar que freqüentaven habitualment i el va portar fins a la casa. Quan van arribar, li va dir que la seva exparella s'havia endut les claus a l'Escala i li va demanar que forcés l'entrada per poder entrar a la casa. El jardiner va agafar una barra de ferro i va rebentar l'entrada.

Un cop dins la casa, l'acusat li va oferir prendre alguna cosa però ell va declinar la invitació. Després, quan va sonar el telèfon li va demanar a ell que l'agafés. Finalment, va treure una bossa de la nevera i li va dir al jardiner: "T'ensenyaré un secret, tu callaràs i guanyaràs molts diners". 

Una cama humana

A la bossa, ha relatat el jardiner, hi havia carn. "Vaig pensar que estava preparant una sorpresa per a la família perquè sabia que venien a visitar-lo", ha explicat el jardiner. Llavors, Imandt va agafar una altra bossa "que tenia forma de pernil" i li va ensenyar. "Quan vaig veure que era una cama humana em va caure el cel al damunt", ha detallat el jardiner que ha assegurat que se sentia "terroritzat".

Segons el jardiner, Imandt li va dir llavors que el mirés als ulls i el va amenaçar. "Saps què fa la màfia russa a qui els traeix? Els talla el cap", assegura el jardiner que li va explicar. En aquell moment l'home va intentar fugir de la casa però totes les portes estaven tancades.

"Vaig pensar ràpid i li vaig dir que si volia que l'ajudés a tirar el cos al riu", ha declarat el jardiner que assegura que només ho va fer "per guanyar temps" i perquè temia per la seva vida. "Quan em va dir que no, vaig veure que el que volia era matar-me i acusar-me del crim", ha relatat el jardiner. Finalment, va agafar la barra de ferro que havia usat per accedir a la casa, va trencar una porta de vidre i va fugir corrent. Va anar a avisar la policia.

"Busca-li un bon advocat perquè ha matat a una gossa"

A banda el jardiner, aquest dimecres han declarat els testimonis que van veure la parella abans del crim. La nit abans de la mort, l'acusat i la víctima van estar sopant a un restaurant i prenent una copa a un bar del poble. Els cambrers han assegurat que els veien com "una parella normal", que no havien muntat mai cap escena per discussions i aquella nit no van detectar que anessin més beguts del compte. L'acusat assegura que no recorda res del què va passar perquè anava molt borratxo i havia pres ansiolítics.

Entre els testimonis hi ha el propietari del bar, a qui l'actual parella de Daniel Imandt va trucar després del crim per demanar-li ajuda. "Em va trucar demanant-me que li busqués un bon advocat perquè havia matat a una gossa", ha relatat el propietari del bar que exposa que no va entendre "res" i que va pensar que la dona -que trucava des de Bèlgica- anava beguda.

"Es va distanciar de sobte quan va anar a viure amb ell"

La mare de la víctima ha explicat davant del jurat popular que la relació amb la seva filla va canviar "sobtadament" quan ella se'n va anar a viure amb l'acusat. Segons ha relatat la mare, van passar de parlar gairebé a diari a no tenir gens de contacte. "Estàvem molt tristos, sobretot el seu pare que adora els seus fills", ha explicat la mare. De fet, mare i filla feia gairebé un any que no parlaven. 

La dona ha relatat que només van veure l'acusat en tres ocasions i que es van assabentar de la mort de la seva filla per la premsa. "El meu fill va veure una notícia per Internet i vam deduir que era ella", ha explicat la mare que detalla que de seguida es van posar en contacte amb la policia belga.

La mare ha explicat entre llàgrimes que fins després de la mort de la jove no han sabut que hi havia un historial de suposades agressions cap a la seva filla. "Vam saber que li havia arribat a trencar les dents d'un cop, de fet la radiografia va ser el que va permetre identificar el cos", ha explicat la dona.

Fins a 25 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, demana que condemnin Daniel Imandt a 22 anys i 4 mesos de presó per delictes d'assassinat, profanació de cadàver i per les lesions psíquiques que va causar al jardiner.

En el cas també hi ha dues acusacions particulars. La lletrada Berta del Castillo, que representa la família de la víctima, vol que el condemnin a 25 anys de presó per assassinat i profanació de cadàver. El lletrat del jardiner, Joaquim Vila, demana 12 anys de presó per delictes de lesions, amenaces i coaccions.

La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana que el condemnin a 3 anys de presó per un homicidi aplicant-li un eximent incomplet d'embriaguesa i un atenuant de reparació del dany perquè l'acusat va posar tot el seu patrimoni a disposició de la família de la víctima.
  • El jardiner explica que l'acusat el volia ensarronar
  • El testimoni explica quan va veure el cadàver