'No la vaig matar, em vaig defensar'

Daniel Imandt diu que no recorda part de la nit perquè anava begut i havia pres moltes pastilles

L'acusat d'assassinar i esquarterar l'exparella a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) el setembre del 2010 ha assegurat que "no tenia intenció de matar-la" i que es va limitar a defensar-se del seu atac. Daniel Imandt ha declarat que la seva ex no volia admetre que la relació havia acabat i aquella nit el va començar a insultar.

Llavors, relata el processat, la víctima va agafar un ganivet i el va atacar. "Em vaig tornar com boig. Jo no la vaig matar, em vaig defensar", ha afirmat. La víctima tenia 89 ferides al cos. Imandt al·lega que no recorda bona part de la nit perquè anava molt begut i havia pres pastilles. L'endemà la va esquarterar i va demanar ajuda al jardiner per desfer-se del cos.

L'acusat ha assegurat que recorda poca cosa d'aquella nit perquè havia begut moltíssim i havia mesclat l'alcohol amb ansiolítics. Tot i això, afirma que sí que recorda que va començar a agredir la víctima per defensar-se dels seus atacs.

Segons ha relatat Daniel Imandt, la nit del 25 de setembre del 2010 ell i la víctima -que havia estat la seva parella durant dos anys però que feia un parell de mesos que s'ho havien deixat- van començar a discutir mentre estaven a casa d'ell, a Sant Pere Pescador. L'acusat assegura que la dona no acceptava que la relació havia acabat i el va començar a insultar i a cridar: "Jo sóc la teva dona, no em pots deixar".

Durant la discussió, relata l'acusat, la dona va tenir "un gest de bogeria" i va anar a buscar un ganivet amb el qual el va intentar agredir. L'home admet que llavors ell també va agafar un altre ganivet "per defensar-se". "Recordo sang, que ella sortia del lavabo, que em trobava malament per l'alcohol i les pastilles, que em vaig estirar al llit i em vaig adormir", ha assegurat Imandt.

Despertar-se amb el cadàver al costat

Quan es va despertar l'endemà, es va trobar el cadàver de la víctima estès al seu costat. L'home ha respost a la majoria de preguntes de les acusacions sobre l'atac amb un "no recordo", un "pot ser" o un "havia begut molt". Tampoc ha reconegut com a l'arma del crim cap dels sis ganivets ni el martell que li han ensenyat, tot i que tenien ADN d'ell i sang de la víctima.

El processat exposa que quan va veure que l'havia matat, va entrar "en xoc" i va començar a beure alcohol de nou i a prendre més ansiolítics. "Em va venir com un moment de bogeria i vaig tallar el cos", ha explicat Imandt que ha afegit que té "molt pocs records" de l'esquarterament. "Tinc pocs records, a dia d'avui encara em pregunto com ho vaig fer", ha afirmat. Sí que recorda que ho va fer a la banyera i que després va distribuir el cadàver de la víctima en diferents bosses que va repartir en neveres i congeladors.

"Jo no la vaig matar, em vaig defensar", ha assegurat l'acusat que afegeix que "no tenia intenció de matar-la". Imandt ha admès que va desconnectar la càmera de videovigilància del menjador però ha explicat que ho feia de forma "habitual" quan discutia amb la víctima. "Tenia amics que tenien al codi per veure les imatges a distància i no tenien per què veure com discutíem", ha afirmat l'acusat.

Demana ajuda al jardiner

Daniel Imandt també ha negat que busqués per Internet instruccions sobre com esquarterar un cadàver i diu que no té coneixements de medicina. A casa seva hi tenia un volum d'una enciclopèdia mèdica que, segons diu, era del seu avi i ell no l'acostumava a fer servir.

Després d'esquarterar la víctima, va decidir anar a un bar del poble. Allà, va preguntar per un home que li feia de jardiner de forma esporàdica i li va demanar que l'acompanyés a casa. A preguntes del seu advocat, l'acusat ha explicat que el va avisar perquè pensava que "l'ajudaria a desfer-se del cadàver".

Quan van arribar a la casa, van forçar una persiana per entrar perquè "anava tan begut que em vaig deixar les claus" i li va ensenyar una de les bosses amb part del cadàver dient-li "mira què he fet". Segons Imandt, el jardiner va entrar "en pànic", va trencar una finestra i va fugir de la casa. "Suposo que va anar a avisar la policia", ha explicat el processat que ha negat que amenacés el jardiner o que li oferís "molts diners" per desfer-se del cadàver.

L'acusat va agafar el seu cotxe i va marxar de la casa. "M'agrada córrer amb el cotxe i volia desfogar-me", ha relatat. Va tornar a la casa a la tarda, després d'haver-se registrar a un hotel on va demanar menjar i una cervesa. Allà, hi havia els Mossos d'Esquadra. "Em vaig sentir alleujat", ha conclòs Imandt.

Fins a 25 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, demana que condemnin Daniel Imandt a 22 anys i 4 mesos de presó per delictes d'assassinat, profanació de cadàver i per les lesions psíquiques que va causar al jardiner.

En el cas també hi ha dues acusacions particulars. La lletrada Berta del Castillo, que representa la família de la víctima, vol que el condemnin a 25 anys de presó per assassinat i profanació de cadàver. El lletrat del jardiner, Joaquim Vila, demana 12 anys de presó per delictes de lesions, amenaces i coaccions.

La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana que el condemnin a 3 anys de presó per un homicidi aplicant-li un eximent incomplet d'embriaguesa i un atenuant de reparació del dany perquè l'acusat va posar tot el seu patrimoni a disposició de la família de la víctima.