Comença el judici contra l'acusat d'assassinar i esquarterar l'exparella

El processat s'enfronta a una pena de 22 anys i 4 mesos

L'Audiència de Girona ha escollit aquest matí els nou membres del tribunal popular -cinc homes i quatre dones- que, des d'aquest dimarts i fins el pròxim dimecres, seguiran la vista contra Daniel Imandt, l'acusat de matar i esquarterar la seva exparella a Sant Pere Pescador el setembre del 2010.

El judici ha arrencat amb la lectura dels escrits de les parts. El processat s'enfronta a una pena de 22 anys i 4 mesos de presó per delictes d'assassinat, profanació de cadàver i lesions psíquiques. El fiscal, Enrique Barata, sosté que Daniel Imandt va actuar a sang freda quan va provocar que la víctima agonitzés durant hores i després la va tallar a trossos per intentar ocultar el crim.

El crim que arriba a judici va passar la matinada del 25 al 26 de setembre del 2010. Segons recull l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, l'acusat i la víctima -que havien estat parella- passaven la nit junts a casa seva. Al llarg de la nit, els dos van començar a discutir i l'acusat va treure una arma blanca i va començar a colpejar la víctima i a apunyalar-la. El fiscal ressalta que Imandt "tenia intenció de matar" la víctima o, almenys, sabia perfectament que aquell atac acabaria amb la seva vida.

Segons ressalta el fiscal, l'acusat va actuar amb especial crueltat i sabent que li provocava "patiments importants i dolors" a la víctima. Concretament, la va colpejar arreu del cos i després, amb un ganivet o un altre objecte tallant, li va donar diverses ganivetades a cap, cara, braços, esquena, cames, tòrax i coll que li van causar "greus patiments abans de morir". El ministeri fiscal recull que la víctima va agonitzar durant aproximadament tres hores.

Després de matar-la, i amb la intenció de desfer-se del cadàver, la va esquarterar i va repartir els fragments en bosses, que després va guardar en diverses neveres i congeladors que hi havia a la casa. L'acusació pública sosté que quan la va esquarterar, Imandt "li va faltar al respecte" a la memòria i a la dignitat a la víctima.

L'acusació particular que representa la família de la víctima ha qualificat l'esquarterament de "veritable carnisseria" i assegura que l'acusat era perfectament conscient del que feia perquè es un psicòpata "sense empatia per al dolor aliè".

Carregar-li el mort al jardiner

L'endemà del crim, l'acusat va intentar incriminar un home que li feia de jardiner de forma esporàdica. Imandt el va fer anar a la casa i li va demanar que forcés una persiana fent veure que no tenia les claus de casa. El jardiner ho va fer. Un cop a dins l'habitatge, l'acusat va tancar portes i finestres i li va ensenyar al jardiner el cadàver repartit en bosses oferint-li "molts diners" per desfer-se del cos.

El jardiner, que va patir "una situació d'angoixa i terror", va trencar un finestral per fugir del lloc i va anar a denunciar el crim a la policia. Com a conseqüència d'això, va patir ferides per talls amb els vidres que va travessar per fugir i també va patir un trastorn ansiós depressiu que va precisar de tractament mèdic i amb fàrmacs.

El fiscal, Enrique Barata, considera que Daniel Imandt és autor d'un delicte d'assassinat i li aplica tres agreujants: un de parentiu, un altre d'abús de superioritat perquè va aprofitar que la víctima estava èbria i un tercer d'aprofitament de les circumstàncies del lloc per cometre un delicte, perquè va aprofitar que estaven sols a casa seva i la dona no podia demanar ajuda.

El fiscal també conclou que el processat va cometre un delicte de profanació de cadàver per l'esquarterament i un altre de lesions psíquiques del qual és víctima el jardiner. En total, demana que el condemnin a una pena de 22 anys i 4 mesos de presó i a indemnitzar amb 230.000 euros els familiars de la víctima i amb 12.000 euros al jardiner.

Borratxos i en defensa pròpia

El relat de la defensa de Daniel Imandt, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, és totalment oposat al de la fiscalia. Segons la versió de l'acusat, aquella nit ell i la víctima -que havien estat parella- estaven a casa seva "profundament embriagats" i van començar a discutir. Llavors, la dona "va agafar un ganivet de la cuina amb la intenció de clavar-li a l'acusat". L'home, amb intenció de defensar-se, va agafar un altre ganivet i li va clavar a la dona.

Segons el relat de la defensa, com a conseqüència de l'estat d'embriaguesa en el què es trobava l'acusat, "no va ser conscient" de la mort de la víctima fins que es despertar l'endemà. Aleshores, en estat de xoc i "desesperat" pel que havia passat, Imandt va esquarterar el cadàver i el va repartir en bosses de plàstic. L'escrit de defensa conclou que l'home va patir "un moment de bogeria".

Hores més tard, continua relatant la defensa, l'acusat es va trobar casualment amb el jardiner i van anar junts fins a la casa. Van entrar per la persiana perquè Imandt, encara en xoc, s'havia deixat les claus dins. Va ser llavors quan el jardiner va veure el cadàver trossejat i va fugir corrents "presa del pànic".

El lletrat ressalta que quan la policia el va detenir, l'acusat se sentia "profundament penedit" del que havia fet i per això va posar immediatament a disposició de la família de la víctima els diners que tenia al banc i el seu cotxe, un Porsche Cayman.

Per tot això, la defensa conclou que Imandt va cometre un homicidi i li aplica un eximent incomplet d'embriaguesa i un atenuant de reparació parcial del dany. La defensa sol·licita que el condemnin a 3 anys de presó i accepta les indemnitzacions que ha fixat el fiscal.

Daniel Imandt declararà davant el jurat popular aquest dimarts a la tarda. En els propers dies declararan testimonis i pèrits, i també el jardiner a qui l'acusat va intentar incriminar. A més, també hi haurà els pèrits encarregats de la investigació i d'avaluar l'estat mental de l'acusat. La secció quarta preveu entregar l'objecte del veredicte als membres del jurat dimecres vinent, que es retiraran a deliberar fins a arribar a una conclusió.