La defensa del paisatge a l'arc mediterrani centra el seminari Paisatges Salvats – Paisatges per salvar

El programa comença el dia 16 de desembre a la Facultat de Lletres de la UdG

La cinquena edició del seminari Paisatges Salvats - Paisatges per Salvar abordarà les mobilitzacions en defensa del paisatge a tot l'arc mediterrani espanyol des dels anys 1970 fins l'actualitat. Organitzat pel departament de Geografia de la Universitat de Girona (UdG), Naturalistes de Girona i SOS Costa Brava, les jornades tindran lloc els dies 16 i 17 de desembre a la Facultat de Lletres, i inclourà una visita a quatre punts emblemàtics de la Costa Brava centre.

La primera jornada se centrarà en les mobilitzacions en defensa dels paisatges litorals de Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia. Investigadors procedents de les universitats de València, Múrcia i Màlaga  presentaran els primers resultats d'un estudi sobre conflictes territorials als municipis i comarques litorals de les quatre comunitats autònomes peninsulars de l'arc mediterrani espanyol. Aquests resultats s’han recopilat mitjançant una eina de cartografia col·laborativa, en el marc del projecte MOVxPAIMED,  coordinat pel grup de recerca Anàlisi i Planificació Territorial i Ambiental de la UdG i dirigit pels professors i investigadors Mita Castañer i Joan Vicente.

Aquesta sessió tindrà lloc divendres dia 16 de desembre, de 3 de la tarda fins les 8 del vespre, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG. També es podrà visitar l'exposició sobre el perfil de l'activista ambiental gironí, realitzada per l'estudiant Adan Estrada com a treball final del màster en canvi ambiental. El programa també inclourà una ponència de l’activista de SOS Costa Brava Lydia Chaparro titulada "SOS Costa Brava: un cas d'èxit?". L’investigador Marcel Llavero clourà la primera jornada amb una intervenció sobre el projecte Atlas de Justícia Ambiental, impulsat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El dissabte dia 17 de desembre un tour en autocar –al qual ja s'han inscrit una quarantena de persones– visitarà quatre punts emblemàtics de la Costa Brava centre. La primera parada serà als aiguamolls de la Pletera, amb explicacions de l’investigador del departament de Ciències Ambientals de la UdG Xavier Quintana, qui també va dirigir el projecte Life que va efectuar la restauració de l'espai. Després, el grup recorrerà el camí de ronda entre la platja de Pals i la platja de sa Riera de Begur per copsar, de la mà de Salvem Begur i l'advocat de SOS Costa Brava Eduard de Ribot, l'impacte els xalets en construcció a l'antiga pedrera s'Antiga i el complex residencial Jardins de sa Riera Living.

La visita es traslladarà després a la platja de Castell, on integrants de Salvem Castell faran una explicació històrica del cas. A continuació, se seguirà pel camí de ronda fins la Pineda d'en Gori amb la participació de Salvem la Pineda d'en Gori, que oferirà informació sobre els tres blocs per a 72 apartaments projectats en aquest indret, dos dels quals ja han finalitzat i estan ocupats i el tercer es troba pendent d’una llicència que es preveu que es resoldrà a curt termini. Finalment, amb el guiatge de Sterna i Naturalistes de Girona, l'expedició coneixerà la pineda litoral de tretze hectàrees del Port d'Aro, on hi ha planificada una marina navegable i 339 apartaments.

L’equip organitzador del seminari Paisatges Salvats - Paisatges per Salvar vol posar en valor “la tasca de salvaguarda de la natura i el paisatge que exerceixen els moviments socials en defensa del territori, així com la seva capacitat d'incidència més enllà amb plans de gran abast com el Pla Director de sòls no sostenibles de la Costa Brava aprovat el 2021”.