L'acusat de matar la dona a ganivetades a Porqueres s'enfronta a 25 anys de presó

El fiscal l'acusa d'assassinat amb les agreujants de gènere i parentiu

L'acusat de matar la dona a ganivetades a Porqueres (Pla de l'Estany) el 2 de juny del 2021 s'enfronta a 25 anys de presó. El fiscal l'acusa d'assassinat amb les agreujants de gènere i parentiu i les atenuants de confessió i drogoaddicció.

Segons l'escrit d'acusació, mesos abans del crim el matrimoni vivia "un mal moment" perquè el processat va aïllar la víctima del seu entorn, no treballava i es drogava. Cap a les 13.15 hores del dia els fets, hi va haver una altra discussió entre la parella i, quan la víctima li va dir que volia acabar amb la relació, el processat va agafar un ganivet de cuina i li va assestar múltiples ganivetades fins a matar-la. El crim masclista va despertar consternació a la població, que va fer un minut de silenci.

El matrimoni vivia en un pis el carrer Canigó de Porqueres. Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal Víctor Pillado, mesos abans del 2 de juny de l'any passat, la parella travessava un "mal moment" com a conseqüència de l'estil de vida de l'acusat, que no treballava i consumia drogues. A més, també apunta que es va dedicar a viure de la seva dona i la va aïllar de la família i amics. Per això, la dona li havia dit en diverses ocasions que el deixaria si no canviava de vida.

Cap a les 13.15 hores del 2 de juny, l'acusat estava al domicili familiar quan la víctima va arribar a casa. Aleshores, continua relatant el fiscal, hi va haver una altra discussió entre la parella pels mateixos motius. "No acceptant que la víctima li retragué la seva forma de vida, així com que prengués la decisió d'acabar la relació amb ell, es va dirigir cap a la cuina per agafar un ganivet de dimensions importants", exposa l'acusació pública.

Armat amb el ganivet, va tornar al menjador on hi havia la víctima i li va assestar una primera ganivetada a la zona dorsal en un atac "ràpid i per sorpresa". Segons el fiscal, el processat sabia que la víctima no tenia cap possibilitat de defensar-se perquè no es podia esperar que el seu marit, i dins la llar familiar, l'ataqués per l'esquena amb la intenció de matar-la.

Després de la primera ganivetada, i quan la víctima estava "atrapada" en una cantonada formada per una estanteria i el sofà del menjar, la va continuar apunyalant. L'acusació pública remarca que l'acusat li va infringir un "patiment innecessari" a la víctima amb la intenció de fer-li el major mal possible fins a causar-li la mort: "Li va clavar el ganivet en múltiples ocasions i en diferents parts del cos, moltes d'elles en zones no vitals, arribant inclús a furgar dins el seu cos amb el ganivet".

Fuig i s'entrega

Després de perpetrar el crim, l'acusat va marxar de casa. Segons ell mateix va explicar després de la detenció i durant la reconstrucció del crim, va estar hores voltant amb el cotxe i consumint drogues fins que, finalment, va decidir presentar-se a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Banyoles. Hi va arribar cap a les deu de la nit, va dir que li havia clavat un ganivet a la seva dona i va entregar les claus del domicili perquè els serveis d'emergències hi poguessin entrar.

El fiscal l'acusa d'un delicte d'assassinat agreujat i demana 25 anys de presó. Li aplica les agreujants de parentiu i de gènere i les atenuants de confessió, perquè ell mateix ho va explicar a la policia abans que es descobrissin els fets, i de dependència a estupefaents: "L'acusat patia un trastorn per consum de tòxics de llarga durada, amb criteris de dependència, que unit a la impulsivitat inherent al seu patró de personalitat, va reduir de manera lleu la seva capacitat volitiva".

També sol·licita 9 anys de llibertat vigilada i que indemnitzi el pare i germans de la víctima amb 170.000 euros pel dany moral. El processat havia passat períodes llargs a la presó i acumula nombrosos antecedents, sobretot per robatoris i robatoris violents.

El crim masclista va consternar la població de Porqueres, que va fer una minut de silenci per condemnar el feminicidi. Un jurat popular serà l'encarregat de jutjar el cas properament a l'Audiència de Girona.