El policia nacional acusat de matar la parella a trets a Olot s'enfronta a 24 anys de presó

Fiscal i acusació particular li atribueixen un delicte d'assassinat amb les agreujants de gènere i parentiu

L'agent de la Policia Nacionalacusat de matar la parella a trets amb l'arma reglamentària a Olot la matinada del 20 d'abril del 2019 s'enfronta a 24 anys de presó. La fiscalia i l'acusació particular li atribueixen un delicte d'assassinat amb les agreujants de parentiu i de gènere perquè va ser un crim masclista: "L'acusat va disparar i matar la parella per demostrar el seu domini i superioritat en la relació que tenien".

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, acusat i víctima feia més d'un any que eren parella. Poc després de les tres de la matinada, i durant una discussió, el policia va colpejar la dona, va agafar la pistola d'una motxilla i va obrir foc contra ella quan estava atordida asseguda a una cadira i sense poder-se defensar.

Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal Enrique Barata, acusat i víctima tenien una relació sentimental des de feia més d'un any. Ell era agent de la Policia Nacional destinat a Camprodon (Ripollès). La nit del 19 al 20 d'abril del 2019 van estar plegats fins que, ja de matinada, van decidir anar a casa de la víctima, situada al carrer Verge de la Guia d'Olot.

La dona hi va arribar primer. Segons la cronologia que ha pogut establir la investigació, cap a dos quarts de dues de la matinada ja era a casa. El processat, apunta el fiscal, va anar primer a Camprodon i va arribar al domicili entre les 2.15 i les 3 de la matinada del 20 d'abril. Ja duia, sosté Barata, la pistola reglamentària dins una motxilla: "La víctima desconeixia que la seva parella portés l'arma carregada, de matinada, i després d'haver discutit".

L'acusació remarca que la víctima no va poder preveure en cap moment que l'acusat tingués intenció d'utilitzar la pistola. Cap a les 3.12 hores de la matinada, continua relatant el fiscal, l'acusat va arribar a casa de la víctima. La dona va obrir la porta però poc després van reprendre la discussió. "L'acusat, després d'agredir-la causant-li contusions a la zona ocular i al cap, va rebre l'impacte d'una ampolla de vidre llançada per la víctima", exposa el fiscal Enrique Barata que afegeix que va ser aleshores quan l'agent va obrir la motxilla i va agafar l'arma.

"Amb la intenció d'acabar amb la vida de la víctima, va agafar la pistola reglamentària, carregada, es va apropar a la seva parella i la va encanonar", relata l'acusació pública. Segons el fiscal, en aquell moment la víctima estava "terroritzada i asseguda indefensa en una cadira en un racó de la cuina, prop de la terrassa. El processat va disparar "diverses vegades i a curta distància". El trets van impactar al crani i a la part superior del cos de la dona, que no es va poder defensar i va morir com a conseqüència dels trets.

Tant el fiscal com l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod en nom de la família de la víctima, sostenen que es va tractar d'un crim masclista i que el policia va perpetrar l'atac "per demostrar el seu domini i la superioritat sobre la víctima en la relació que mantenien" perquè "no acceptava que la dona el contradigués, discutís les seves decisions o mostrés comportaments de gelosia públicament davant de les amistats del processat". De fet, les acusacions considera que això generava "rancor i ressentiment en l'acusat" que va acabar volent fer una "exteriorització violenta de la seva superioritat i dominació".

El fiscal Enrique Barata i l'advocat de l'acusació particular Carles Monguilod demanen 24 anys de presó per un delicte d'assassinat amb les agreujants de gènere i de parentiu. Segons l'escrit de l'acusació pública, l'agent sabia perfectament que la pistola reglamentària era "el mitjà idoni" per acabar amb la vida de la víctima: "Va realitzar diversos trets i a zones vitals, aprofitant-se de la intimitat del domicili i amb la víctima i ell com a úniques persones presents a la cuina, en horari intempestiu i amb la dona en un estat d'indefensió perquè no podia defensar-se contra uns trets d'una arma disparats de manera inesperada i sorpresiva".

La víctima tenia dos fills, un d'ells menor d'edat en el moment dels fets. A banda de la pena de presó, el fiscal demana que li prohibeixin apropar-se a ells, al seu domicili o al lloc on estudiïn durant un termini de 10 anys superior a la pena imposada. També sol·licita llibertat vigilada i que indemnitzi els fills amb 350.000 euros pel dany moral. Monguilod demana la mateixa condemna però eleva la indemnització a 400.000 euros.

També aprecia en el processat una atenuant de reparació del dany perquè ha consignat diverses quantitats de diners per fer front a les possibles indemnitzacions. El judici es farà a l'Audiència de Girona amb jurat popular.

Segons va transcendir en el moment dels fets, la filla major d'edat de la víctima era el domicili en el moment dels fets. Quan es va despertar, ja al matí, va anar a l'habitació de la seva mare i hi va trobar el policia ple de sang perquè s'havia engegat un tret al cap per autolesionar-se. Quan va anar a la cuina, va localitzar el cos sense vida de la seva mare.

Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís a les 8.20 del matí. Quan els agents van arribar al pis, van detenir el sospitós i els serveis sanitaris el van traslladar a l'hospital. Encara estava ingressat quan la comitiva es va desplaçar a l'hospital Trueta de Girona per fer el pas a disposició judicial. El jutjat va decreta presó provisional sense fiança.