L'Ajuntament de Castellfollit escapa a l'obligació de penjar la bandera espanyola

Des del consistori apunten que no tenen edifici oficial perquè està en obres i l'actual és un pis particular

Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ha evitat penjar la bandera espanyol a la façana de l'ajuntament argumentant que actualment no tenen edifici oficial perquè les obres estan parades per ordre judicial.

L'alcalde Moisès Coromina ha respost al requeriment de la subdelegació del govern de l'Estat recordant que, en aquests moments, el municipi "no disposa de seu oficial" fins que es resolgui com donar compliment a una sentència que declara il·legal part de l'edifici en construcció. L'alcalde especifica que temporalment estan instal·lats en un pis cedit per un particular i que no volen provocar "una guerra de símbols". "Considerem que el nostre país té coses més importants per resoldre", conclou.

No poden penjar la bandera espanyola a l'ajuntament perquè simplement no en tenen. Aquest és l'argument que ha esgrimit l'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina (CiU), per respondre al requeriment que ha fet l'Estat perquè la bandera espanyola torni a onejar al municipi.

En una carta adreçada a la subdelegació del govern espanyol a Girona, l'alcalde del municipi recorda que el municipi "no disposa de seu oficial". "L'edifici del nou ajuntament està en construcció, però les obres estan aturades per ordre judicial degut a un contenciós presentat per un veí", detalla Coromina a l'escrit. De fet, la batalla judicial entre l'ajuntament i l'antic propietari dels terrenys sobre els quals construeixen el nou consistori fa més de quatre anys que dura.

El 7 d'abril del 2009, el jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona va dictar una sentència que concloïa que l'edifici que s'estava construint per acollir les dependències municipals era il·legal. Concretament, no s'ajustava a les normes urbanístiques ni en alçada ni el alineació. El consistori va recórrer la sentència que declarava il·legal l'edifici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 8 d'octubre del 2010 va desestimar el recurs i va declarar ferma la decisió del jutjats de primer instància.

Mentre no donin compliment a aquesta sentència, les obres continuen parades i Castellfollit de la Roca no té cap edifici oficial que faci d'ajuntament. "Provisionalment i mentre no disposem de seu pròpia, estem instal·lats en un pis cedit per un particular", explica Coromina en l'escrit que ha enviat a la subdelegació.

"En ocupar una propietat privada, la prudència ens aconsella en uns moments difícils com els que avui estem vivint, a tranquil·litzar els ànims i no provocar una guerra de símbols que no portarà enlloc", afegeix l'alcalde que etziba al final de l'escrit: "Considerem que el nostre país té coses més importants per resoldre".

Territori català i sobirà

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca també és un dels molts que la delegació de l'Estat ha portat als tribunals per l'acord de ple que declara el municipi territori català lliure i sobirà. El jutjat contenciós administratiu 2 de Girona va admetre a tràmit el recurs que l'advocada de l'Estat va presentar el 13 de març i va donar un termini de 20 dies a l'ajuntament perquè entregués l'expedient de l'acord de ple.